Fotó: pixabay.com
Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Lassan a birsalmákat is le kell szedni! Az időjárás huncutsága miatt ilyenkor is kialakulhat egy moníliás fertőzés, amely tönkre teheti az igen szépnek ígérkező termést. Leszedve, a tárolóban kisebb az esélye a lebetegedésnek.
Időnként szellőztessünk és fontos, hogy amikor betároljuk, a birseket ne töröljük le róluk a viaszos réteget, mert az is igen jelentősen véd a betegségektől. A romlásnak indult birsekből finom kompótot, lekvárt vagy akár sajtot is lehet csinálni belőle, amennyiben a beteg részeket kivágjuk belőle. A birsre is vonatkozhat az a szabály, hogy a szüret közben a beteg, nem oda való ágakat, hajtásokat egy műveletben le is vághatjuk.
A szüret után, amennyiben a fánk alatt nincs, más betakarításra váró növény egy aktív rezes permetezést be kell iktatni. Nagyon fontos a moníliák ellen, illetve tűzelhalás baktériumos betegsége ellen. A dió szüretnek is itt az ideje. A diófáról hosszú bottal szokták leverni a termést. Nos, ez nagy hiba, még ha célra vezető is, mert a jövő évi termő rügyeket is letördeljük az ütögetéssel!
Az összeszedett diót takarítsuk meg a héjától és terítsük ki a párszárítóra, vagy, akinek lehetősége van ládákba. A napra kitéve szépen megszikkad, és nem kell félni attól, hogy a belseje megpenészedik. Természetesen az összes héjas termésűvel (Mogyoró, dió, mandula) ezt kell, tegyük!