Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter
A Gasztrokultúra és értékmentés a helyi ifjúság körében című programsorozat első rendezvényét tartották meg október 9-én a gyulai kolbászmúzemban.
Dinya Imre, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesület elnöke elmondta: a felkészítőkkel már tartottak egy egyeztetést a nyár folyamán, akkor a gyermekek még nem vehettek részt a programon.
Kiemelte: a rendezvényen a helyii általános iskolák harmadik és negyedik osztályos diákjait tanítják meg elkészíteni a gyulai kolbászt, valamint megismertetik őket annak történelmével.
Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter
Hozzátette: a programon a gyerekek rakják bele a fűszereket a húsba, utána ők is gyúrják és töltik be a kolbászokat, amelyeket utána kisütnek a számukra.
Mint megtudtuk, a mai napon két turnussal, egy délelőtti és egy délutáni eseménnyel kezdődött meg a program, amelyet újabbak követnek a következő hetek szombatjain, így összesen nagyjából 80-100 gyermekkel ismertetik meg a kolbászkészítés mikéntjét.
Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter