Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulai kolbászt gyúrt, töltött és falatozott a tanuló ifjúság

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • MAGAZIN • 2017. december 02. 17:05
Gyulai kolbászt gyúrt, töltött és falatozott a tanuló ifjúság
Megtanulták, hogyan készül a méltán híres hazai „páros”

Gyúrták és töltötték, majd el is fogyasztották a saját maguk által készített gyulai páros kolbászt az Implom József és a Bay Zoltán iskola diákjai a szombati múzeumi túrán. A rendezvény célja az volt, hogy a fiatalok a gyakorlatban is megismerkedjenek a leghíresebb gyulai mesterséggel.

A munka a kolbászgyúrással kezdődött 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Meg kell tanulnotok kolbászt készíteni! Ezekkel a szavakkal indította a közel két és fél órás szombati foglalkozást Dinya Imre, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnöke. Nem volt tehát mese, apelláta, a gyulai kolbász múzeumában meg kellett fogni a dolog végét.

És bár a tanműhelybe érkezett gyermekek java része gyulai születésű, a csoport tagjai közül csupán ketten gyúrtak és töltöttek már kolbászt. A legtöbben még csak látásból sem ismerték az eljárást.

Ez azonban nem akadályozta meg a nebulókat abban, hogy nekilássanak a tanulásnak és a munkának. Az alapanyag készen várta őket, ebbe kellett belegyúrniuk a fűszereket, de jó alaposan. Aztán jött a töltés, majd a „páros” kolbász készítése, amelynek fortélyait, jóllehet nem kis ügyességet igényel, nagyszerűen elsajátították.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Amíg a konyhában sült és illatozott a szombati ebéd, Csíkos Dániel egyesületi elnökhelyettes avatott irányításával a diáksereg bejárta a múzeumot, megismerkedett az épület és a közvágóhíd történetével, az üzemi kolbászgyártás gyulai megalapozóival, a vágásra szánt állatok jellemzőivel, és azokkal az eszközökkel, amelyeket a múltban használtak a kolbász előállításához.

Miután mindent megtudtak Gyula város méltán leghíresebb ehető termékéről és a kolbász hazai fellegváráról, a nap fénypontja is elérkezett számukra: átvehették érdemokleveleiket és megehették, amit elkészítettek. Voltak, akik repetáztak és megnyalták mind a tíz ujjukat.

A kolbászmúzeumban zajló rendszeres foglalkozások a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósulnak meg, egy nyertes és sikeres pályázat keretében, amit a hagyományőrző egyesület dolgozott ki azzal a szándékkal, hogy megtanítsa a jövő nemzedékét a hagyományos kolbászkészítésre.

Dinya Imre kérdésünkre kifejtette, a projekt jövő év márciusáig tart, februárban még várnak osztályközösségeket Gyuláról. Csíkos Dániel azt is elmondta lapunknak, hogy programjaik iránt a felnőttek körében is nagy az érdeklődés, még a Dunántúlról is vannak olyan visszatérő vendégeik, akiknek minden évben el kell részletesen magyarázniuk, miben áll a gyulai kolbász titka.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)