A munka a kolbászgyúrással kezdődött
Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő
Meg kell tanulnotok kolbászt készíteni! Ezekkel a szavakkal indította a közel két és fél órás szombati foglalkozást Dinya Imre, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnöke. Nem volt tehát mese, apelláta, a gyulai kolbász múzeumában meg kellett fogni a dolog végét.
És bár a tanműhelybe érkezett gyermekek java része gyulai születésű, a csoport tagjai közül csupán ketten gyúrtak és töltöttek már kolbászt. A legtöbben még csak látásból sem ismerték az eljárást.
Ez azonban nem akadályozta meg a nebulókat abban, hogy nekilássanak a tanulásnak és a munkának. Az alapanyag készen várta őket, ebbe kellett belegyúrniuk a fűszereket, de jó alaposan. Aztán jött a töltés, majd a „páros” kolbász készítése, amelynek fortélyait, jóllehet nem kis ügyességet igényel, nagyszerűen elsajátították.
Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő
Amíg a konyhában sült és illatozott a szombati ebéd, Csíkos Dániel egyesületi elnökhelyettes avatott irányításával a diáksereg bejárta a múzeumot, megismerkedett az épület és a közvágóhíd történetével, az üzemi kolbászgyártás gyulai megalapozóival, a vágásra szánt állatok jellemzőivel, és azokkal az eszközökkel, amelyeket a múltban használtak a kolbász előállításához.
Miután mindent megtudtak Gyula város méltán leghíresebb ehető termékéről és a kolbász hazai fellegváráról, a nap fénypontja is elérkezett számukra: átvehették érdemokleveleiket és megehették, amit elkészítettek. Voltak, akik repetáztak és megnyalták mind a tíz ujjukat.
A kolbászmúzeumban zajló rendszeres foglalkozások a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósulnak meg, egy nyertes és sikeres pályázat keretében, amit a hagyományőrző egyesület dolgozott ki azzal a szándékkal, hogy megtanítsa a jövő nemzedékét a hagyományos kolbászkészítésre.
Dinya Imre kérdésünkre kifejtette, a projekt jövő év márciusáig tart, februárban még várnak osztályközösségeket Gyuláról. Csíkos Dániel azt is elmondta lapunknak, hogy programjaik iránt a felnőttek körében is nagy az érdeklődés, még a Dunántúlról is vannak olyan visszatérő vendégeik, akiknek minden évben el kell részletesen magyarázniuk, miben áll a gyulai kolbász titka.
Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő



























