Dinya Imre
Fotó: Gyulai Hírlap – Bimbó Lajos
Gasztrokultúra és értékmentés a helyi ifjúság körébe címmel rendez programsorozatot a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete, a nyitórendezvényt június 14-én tartották a gyulai kolbászmúzeumban.
Dinya Imre, az egyesület elnöke elmondta, a programsorozat keretében általános iskolásoknak mutatják majd be a kolbászkészítés módját és történetét. Ilyen rendezvényt már tartottak korábban is, most egy pályázatnak köszönhetően lehetőségük nyílt a szervezőknek kiszélesíteni a résztvevők létszámát.
Kiemelte: céljuk, hogy továbbvigyék Gyula város egyik legfontosabb hagyományát, és átadják az ehhez kapcsolódó ismereteket a fiatal generációnak. A foglalkozásokon a tanulók kolbász gyúrnak, megismerkednek a kolbászkészítés történetével és hagyományaival, majd az elkészített termékeket a szüleikkel együtt elfogyaszthatják.
Fotó: Gyulai Hírlap – Bimbó Lajos
A nyitórendezvény a Felkészülnek a felkészítők nevet kapta, az esemény célja, hogy a szervezők minél hatékonyabban tudják majd átadni ismereteiket a fiataloknak az ősszel induló foglalkozásokon.
– A mai napon a kollégákkal a programsorozat menetét, szabályait és a rendezvényen használt eszközök működését fogjuk átbeszélni – ismertette.