Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Így érdemes virslit választani a szakemberek szerint

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2020. december 29. 16:00
Így érdemes virslit választani a szakemberek szerint
A legjobb a roppanós, magas hústartalmú készítmény

Képünk illusztráció

Forrás: pixabay.com 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium minden évben ellenőrzi a fogyasztói megtévesztés szempontjából az ünnepi virslikínálatot, idén sem tettek másként. A vizsgált húszféle húskészítmény közül csak egy nem felelt meg maradéktalanul az előírásoknak – közölte a minisztérium az MTI-vel. Utánajártunk, mire érdemes odafigyelni, ha virslit vásárolunk. 

A minisztérium által elvégzett vizsgálatok a húskészítmények feltüntetett zsír- és fehérjetartalmának ellenőrzésére irányultak. A szakemberek megnézték azt is, hogy a virsli megnevezés jogszerűen szerepel-e a termékek címkéjén.

A Magyar Élelmiszerkönyv a virsli megnevezés használatánál határértékeket rögzít a termékek minimális fehérje- és maximális zsír-, víz- és sótartalmára. Ennek az előírásnak a mintavételezett húskészítmények mindegyike megfelelt. A fehérjetartalom minden vizsgált termék csomagolásán valósághűen szerepelt, ám a zsírtartalom egy esetben a megengedett 20 százaléknál jóval magasabb mértékben, 75 százalékkal tért el a jelzett mennyiségtől. A gyártóval szemben a megtévesztő tájékoztatás miatt fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indult. 

Gila Éva, a Gyulahús Kft. marketingmenedzsere lapunknak elmondta, a jó virsli magasabb hústartalmú. Hozzátette: a juhbeles készítmények általában magasabb beltartalmi értékkel bírnak, több bennük a hús, így jó eséllyel finomabbak.

– 51 százalék a minimum hústartalom a törvényi előírás szerint, a mi termékeink ezt túl is szárnyalják – fejtette ki Gila Éva, hozzátéve, hogy virsliből a gyulai cég év végén akár tízszer többet is elad, mint az év többi időszakában. 

Dinya Imre kistermelő szintén azt javasolta, hogy magas hústartalmú termékeket válasszunk.

– Nem szabad sokáig főzni a virslit, hiszen hőkezelt készítményről van szó, elég neki 2-3 perc vagy egy kevés melegítés. Salátába olykor hidegen is tesszük, ezzel sincs semmi gond – mondta. A kistermelő szerint az emészthető vagy természetes bélbe töltött termékek a legfinomabbak. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Szupermenta oldalának egy korábbi cikkében tesztelték is a legfinomabb virsliket. A megmérettetésen az első helyet a Pick mangalicavirslije szerezte meg, szorosan mögötte az Aldi frankfurti és Koktél frankfurti készítménye végzett. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)