Képünk illusztráció
Forrás: pixabay.com
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium minden évben ellenőrzi a fogyasztói megtévesztés szempontjából az ünnepi virslikínálatot, idén sem tettek másként. A vizsgált húszféle húskészítmény közül csak egy nem felelt meg maradéktalanul az előírásoknak – közölte a minisztérium az MTI-vel. Utánajártunk, mire érdemes odafigyelni, ha virslit vásárolunk.
A minisztérium által elvégzett vizsgálatok a húskészítmények feltüntetett zsír- és fehérjetartalmának ellenőrzésére irányultak. A szakemberek megnézték azt is, hogy a virsli megnevezés jogszerűen szerepel-e a termékek címkéjén.
A Magyar Élelmiszerkönyv a virsli megnevezés használatánál határértékeket rögzít a termékek minimális fehérje- és maximális zsír-, víz- és sótartalmára. Ennek az előírásnak a mintavételezett húskészítmények mindegyike megfelelt. A fehérjetartalom minden vizsgált termék csomagolásán valósághűen szerepelt, ám a zsírtartalom egy esetben a megengedett 20 százaléknál jóval magasabb mértékben, 75 százalékkal tért el a jelzett mennyiségtől. A gyártóval szemben a megtévesztő tájékoztatás miatt fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indult.
Gila Éva, a Gyulahús Kft. marketingmenedzsere lapunknak elmondta, a jó virsli magasabb hústartalmú. Hozzátette: a juhbeles készítmények általában magasabb beltartalmi értékkel bírnak, több bennük a hús, így jó eséllyel finomabbak.
– 51 százalék a minimum hústartalom a törvényi előírás szerint, a mi termékeink ezt túl is szárnyalják – fejtette ki Gila Éva, hozzátéve, hogy virsliből a gyulai cég év végén akár tízszer többet is elad, mint az év többi időszakában.
Dinya Imre kistermelő szintén azt javasolta, hogy magas hústartalmú termékeket válasszunk.
– Nem szabad sokáig főzni a virslit, hiszen hőkezelt készítményről van szó, elég neki 2-3 perc vagy egy kevés melegítés. Salátába olykor hidegen is tesszük, ezzel sincs semmi gond – mondta. A kistermelő szerint az emészthető vagy természetes bélbe töltött termékek a legfinomabbak.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Szupermenta oldalának egy korábbi cikkében tesztelték is a legfinomabb virsliket. A megmérettetésen az első helyet a Pick mangalicavirslije szerezte meg, szorosan mögötte az Aldi frankfurti és Koktél frankfurti készítménye végzett.


























