Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Milliós károk a városerdei kerékpárúton

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MPHÍREK • 2021. szeptember 20. 15:30
Milliós károk a városerdei kerékpárúton
Az önkormányzat a károkozókkal fizettetne, a lakosság segítségét kéri

Olvasónktól kaptunk egy videófelvételt, amin az látható, hogy végig van törve a városerdei kerékpárút egy szakaszának mindkét széle. Az út melletti keréknyomok arra utalnak, hogy nehézgépjármű rongálhatta meg a közelmúltban átadott utat.

hasadás az útburkolaton, kerékpár súlyára tervezték

Fotó: Gyulai Hírlap

Nem ez volt az első alkalom, hogy mezőgazdasági járművel ráhajtottak a kerékpárosoknak épült útra. A városerdei kerékpárút felületén több helyen látható olyan sérülés, repedés vagy törés, ami vélhetően hasonló okból keletkezett rajta.

A Gyulai Hírlap kérdésére Csige Gábor jegyző elmondta, hogy tudnak a problémáról. A városerdei kerékpárút szabvány szerint csak kerékpáros-terhelésre alkalmas. A nem rendeltetésszerű használatból eredő károkért a károkozó tartozik felelősséggel.

Gyula város jegyzője bemutatott nekünk egy másik videófelvételt, amit az egyik önkormányzati térfigyelő kamera rögzített a napokban. Ezen jól látható, ahogy egy mezőgazdasági gépjármű ráhajt a kerékpárútra. Mivel beazonosítható volt az elkövető, az önkormányzat feljelentést tett.

Milyen mértékű a kár ezen a szakaszon, illetve felmérték-e a teljes kerékpárúton okozott károkat, az forintosítva mennyi?

– Milliós költségekről beszélünk, ha a kerékpárút teljes hosszán keletkezett hibák kijavítását nézem, azonban csak kevés esetben tudjuk bizonyítani, hogy azt milyen jármű okozta, és még kevesebb esetben tudjuk a rendszámát a járműnek. Legtöbbször csak a nyomát látjuk a rézsűben, ahol fel- és lehajt, az pedig kevés a felelősségre vonáshoz. Nagyon örülnénk, ha a lakosság segítené a munkánkat, és hasznos információkkal szolgálna a károkozások kapcsán.

keskeny abroncsú kerékpárokkal célszerű elkerülni a hasadásokat 

Fotó: Gyulai Hírlap

Milyen lehetőségei vannak az önkormányzatnak a károkozókkal szemben?

– Megtesszük a feljelentéseket, és a nyomozás sikerének függvényében állunk elő a kártérítési igényünkkel.

Meg lehet-e akadályozni valamilyen formában a nem rendeltetésszerű használatot? Esetleg újabb KRESZ-táblák kihelyezésével, kamerákkal, elzárásokkal.

– Én is úgy látom, valamit tenni kell, mert ez a helyzet tűrhetetlen. Néhány felelőtlen, lusta és egyben kártékony személy jogsértő tevékenysége okozza a problémát, hiszen a kerékpárút nyomvonala miatt a ráhajtás nem szükségszerű. Csak nekik egyszerűbb ezen a rövidebb úton elérni a céljukat, nincs kedvük kerülni. Többtonnás járművekkel, természetesen. Ha pollereket telepítünk, az ilyen személyek azt is kidöntik. KRESZ-táblát már többet nem tudunk kirakni, meg értelme sem lenne, mert mindenki tudja, aki ráhajt, hogy szabálysértést követ el, ennek ellenére használja a kerékpárutat traktorral, kombájnnal, erőgéppel. A teljes szakasz bekamerázását viszont meg kell fontolnunk, illetve meg kell vizsgáljuk, technikailag hogyan oldható ez meg. Természetesen forrást is kell találnunk ehhez a szintén több millió forintos fejlesztéshez.

Nem lenne-e célszerű megerősíteni a kerékpárutat az érintett szakaszokon, ott, ahol vélhetően „átmenő forgalom” van?

– A kerékpárút azokon a szakaszokon, ahol szabályos gépjárműforgalom lehet, mint például a töltésen vagy az átjárókon, eleve megerősített pályaszerkezettel épült, még a vízügyes nehézgépeket is el kell bírnia egy esetleges árvízi védekezés során. A problémák ott jelentkeznek, ahova tilos lenne ráhajtani járművekkel. Magyarul, az egész szakaszt át kellene építsük nagy teherbírásúvá, vagy – és én ezt preferálom – kapjuk el a károkozókat, és viseljék magatartásuk jogi és pénzügyi következményeit.

az út rétegrendje is látható több helyen

Fotó: Gyulai Hírlap 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)