Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Átadták a mandátumokat a megválasztott polgármesternek és képviselőknek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2024. június 20. 16:35
Átadták a mandátumokat a megválasztott polgármesternek és képviselőknek
Az alakuló ülésre október 1. után kerül sor

csige gábor

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Átadták a mandátumokat a megválasztott polgármesternek és a képviselőknek június 20-án a városháza dísztermében.

A megjelenteket Csige Gábor jegyző, a Gyulai Helyi Választási Iroda vezetője köszöntötte. Mint mondta, június 9-én történelmi választásra került sor, hiszen a választási szerveknek első alkalommal kellett két voksolást lebonyolítani egyszerre, hiszen az önkormányzati és európai parlamenti választást is tartottak.

Kiemelte: Gyulán minden választás eredményesen zárult, a választási bizottság valamennyi eredménymegállapító döntése jogerőre emelkedett, jogorvoslati kérelem nem érkezett hozzájuk.

Csige Gábor köszönetet mondott a választópolgároknak, akik igen nagy számban vettek részt a voksoláson: a választásra jogosultak 57,5 százaléka járult az urnákhoz, összesen 13 805 fő.

A választási iroda vezetője hangsúlyozta: a nagy részvétel nagy legitimációt jelent a grémium számára, akik olyan felhatalmazás birtokában kezdhetik meg nemsokára a munkát, amely a rendszerváltás előtt nem állt rendelkezésre, ezért használják ezt a város fejlődésének előmozdítására.

Hozzátette: a választási bizottságban, a szavazatszámláló bizottságokban, valamint a választási irodában körülbelül 300 gyulai ember dolgozott a választás alatt, akiknek sem az előkészületek, sem a választás során nem érte panasz a munkáját, mindent határidőre, pártatlanul és jogszerűen végeztek el.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Csige Gábor a jelölteknek és jelölőszervezeteknek is köszönetet mondott, akik szóban és beadványaikban kulturált, a gyulai polgári hagyományokhoz illő kampányt folytattak, jogszabályt nem sértettek. Ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy jogilag nem, de erkölcsileg az online térben végbement kampányért, a támogatók tevékenységéért is ők felelnek, ezért kérte, hogy a következő öt évben tisztítsák meg az online jelenlétet, mert a nem közszereplő családtagok elvtelen támadása már nem fér bele.

Kifejtette: Gyula városában 10 egyéni választókerület került kialakításra, további 4 mandátum pedig a töredékszavazatok alapján, a kompenzációs listáról került kiosztásra.

A választópolgárok döntése értelmében Görgényi Ernő, a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) közös jelöltje szerezte meg a legtöbb érvényes szavazatot a polgármesterjelöltek közül, így folytathatja 14 éve elkezdett munkáját.

A 10 körzetből 9-ben a Fidesz-KDNP jelöltjei szerezték meg a többséget, egyben a Gyulai Városbarátok Körének jelöltje, listáról pedig 2 mandátumot szerzett a MARÉG-Magyarországi Régiókért Egyesület, 1-1 mandátumot pedig a Gyulai Városbarátok Köre és a Mi Hazánk Mozgalom.

Csige Gábor elmondta: három nemzetiségi esetében is választást tartottak Gyulán. A választók háromfős roma, ötfős német és ötfős román grémium megválasztása érdekében adhatták le voksaikat, mindhárom választás érvényes és eredményes volt.

A képviselők önkormányzati törvény szerinti jogaik és kötelezettségeik 2024. október 1-től állnak be, így az alakuló ülésekre és az eskütételekre is ezen időpont után kerül sor.

A mandátumokat Csige Gábor és Novák Amanda, a Gyulai Helyi Választási Bizottság elnöke adták át, először az önkormányzati képviselőknek, majd a nemzetiségi képviselőknek.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)