Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Csaknem kétszáz hagyományőr idézi meg a gyulai vár 1566-os ostromát

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2021. július 24. 17:00
Csaknem kétszáz hagyományőr idézi meg a gyulai vár 1566-os ostromát
Idén is számos családi program várja az érdeklődőket a Gyulai Végvári Napokon

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Csaknem kétszáz hagyományőr idézi meg a gyulai vár 1566-os ostromát és a török kori Gyula hangulatát július 30. és augusztus 1. között a kilencedik Gyulai Végvári Napokon.

A szervező Erkel Ferenc NKft. közleményéből kiderül, idén tizennégy hagyományőrző egyesület vesz részt a rendezvényen. A hagyományőrök nemcsak az erődítmény történetének legjelentősebb eseményét elevenítik fel, hanem a hódoltság korának mindennapjait is bemutatják – emelték ki.

Az érdeklődők benézhetnek a vár tövében táborozó hagyományőrző egyesületek sátraiba, így testközelből ismerhetik meg, hogyan öltöztek, mit ettek, hogyan szórakoztak ötszáz éve a magyar, az oszmán és a nyugati katonák.

A programismertetőből az is kiderül, a hétvége leglátványosabb része az a hadijáték lesz, amely az 1566-os ostromsorozat valós momentumait jeleníti meg, a történések élő kommentálásával és magyarázatával.

A rendezvényen idén is lesz fáklyás felvonulás hagyományőrző csoportok részvételével, nemzetközi hadijáték csatajelenetekkel és korhű hangszereken előadott élő zene. A helyszínen emellett a tevegelést és a korabeli mesterségeket is ki lehet majd próbálni.

A szervezők kiemelték: idén a szokottnál is több családi programmal készültek. A gyerekeket többek között a Karzat Színház ügyességi szekrényjátékaival és a Kalandozó Komédium történelmi játékudvarával várják majd.

A végvári napokon bemutatót tart majd Mónus József történelmi cél- és harci távlövő íjász, sokszoros világrekorder, többszörös világbajnok; a Szent Sebestyén Számszeríjász Társaság pedig Hunyadi Mátyás korának kultúrájával és hadtörténetével ismerteti meg a nézőket. 

A várkertben kialakított helyszínek ezúttal is a 16. századi erődítmény részeinek elnevezéseit – a huszárvár, nyugati palánk, nyugati földbástyák, vizesárok, északi földbástyák neveket – kapják.

A programokról részletesen itt írtunk. 

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)