Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Második alkalommal rendezték meg a Gyulai Csillagászati Napokat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2021. július 24. 17:30
Második alkalommal rendezték meg a Gyulai Csillagászati Napokat
Az érdeklődök egy speciális távcsővel a Napot is megvizsgálhatták

Erdélyi Róbert, a Magyar Napfizikai Alapítvány elnöke

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Második alkalommal rendezte meg a gyulai Csillagászati Napokat július 24-én a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban a Magyar Napfizikai Alapítvány. Az eseményen az előadások mellett egy interaktív csillagászati távcsőbemutatót is tartottak, élő napmegfigyeléssel. 

Alt Norbert alpolgármester köszöntőjében felidézte, a szervezők 2014-ben keresték meg. Gyulán korábban a Magyar Tudományos Akadémia egy napkutató, napvizsgáló obszervatóriumot létesített, de ez akkor már nem működött. Ezt szerette volna a Magyar Napfizikai Alapítvány újraindítani. 

– Az ötlet megszületését követően közös munka vette kezdetét. A hét elején, hétfőn átadtuk a víztorony tetején lévő munkaterületet, a vasszerkezet mellett a belső terek is megújulnak majd egy pályázati forrásnak köszönhetően. Erdélyi Róbert professzor és nemzetközi kutatócsapata kifejlesztett egy távcsövet, amit nálunk állítanak fel – részletezte Alt Norbert.

Alt Norbert alpolgármester

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Erdélyi Róbert, a Magyar Napfizikai Alapítvány elnöke megköszönte a gyulai önkormányzatnak, hogy megszervezhette Gyulán a csillagászati napokat. Mint mondta, azt minden évben szeretnénk megtartani.

Kiemelte, a gyulai víztorony tetején folyamatban van az obszervatórium felújítása, amit a tervek szerint ősszel adnak át. Ez egy nemzetközi hálózat központja lesz.

– Huszonkét kutatóintézet vesz részt a munkában. Alapvetően napmegfigyeléssel foglalkozunk, a Nap kitöréseit igyekszünk megjósolni. Ez azért fontos, mert a napkitörések hatalmas kockázatot jelentenek a mai civilizációra nézve. Ha a világjárványt egyes kockázati szintre sorolnánk be, a napkitörések által okozott károk annak nagyjából nyolcvanszorosai lennének. Egy komolyabb napkitörés háromtrilliárd dollár kárt tud okozni azáltal, hogy a napkitörések során kiáramló részecskék tönkreteszik az elektronikát. Ezért fontos előre megjósolni ezeket. Háromnapos előrejelzésre van szükség, hogy az áramot mindenhol lekapcsolhassák, jelenleg az előrejelzési idő hat óra, ez egy kolléganőnknek köszönhetően lassan 12 órára növekszik – fejtette ki.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A köszöntők után Miből van egy csillag? címmel tartott előadást Erdélyi Róbert, majd Soós Szabolcs, a Magyar Napfizikai Alapítvány tagja beszélt a csillagok életéről és haláláról. Délben tudományos fórumot tartottak, ahol az előadókkal beszélgethettek az érdeklődők, majd kezdetét vette a csillagászati távcsőbemutató, melyen a Napot figyelhették meg a résztvevők a Nők A Tudományért díjas asztrofizikus, Korsós Marianna segítségével. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)