Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Helyesli a megyei közgyűlés a Minority SafePacket támogató állásfoglalást

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • GYH • HÍREK • 2021. május 01. 16:18
Helyesli a megyei közgyűlés a Minority SafePacket támogató állásfoglalást
A polgári kezdeményezés azt szeretné elérni, hogy a kisebbségvédelem bizonyos területei az európai uniós jog részei legyenek

Határozatban helyeselte a Békés Megyei Önkormányzat közgyűlése az Európai Parlament Minority SafePacket támogató állásfoglalását – tájékoztatott közleményében a megyei önkormányzat.

Felidézték: a Minority SafePack, azaz a Kisebbségi Mentőcsomag egy 2013-as európai polgári kezdeményezés, amely azt szeretné elérni, hogy a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségvédelem bizonyos területei az európai uniós jog részei legyenek. Emlékeztettek: az unióban 50 millió európai él kisebbségi sorban, vagy használ kisebbségi, illetve regionális nyelvet.

A kezdeményezés bejegyzését az Európai Bizottság 2013-ban elutasította, mert úgy ítélte meg, hogy a javasolt szabályozás nem tartozik jogalkotási hatáskörébe, azt tagállami szinten kell megvalósítani.

A szervezők ennek ellenére több mint 1 millió aláírást gyűjtöttek össze 11 tagállamban (többek között Magyarországon) az európai sokszínűségért.

Az Európai Parlament múlt decemberben nagy többséggel megszavazta a kisebbségvédelmi kezdeményezés támogatására irányuló állásfoglalást, az Európai Bizottság viszont január 14-i közleményében viszont elutasította azt.

A megyei közgyűlés idén márciusban határozatot fogadott el, melyben helyesli az Európai Parlament állásfoglalását, és kijelenti, hogy elkötelezett az EU alapértékei kapcsán.

Mint fogalmaznak, valamennyi aláírásgyűjtésben szereplő javaslatot támogatják. Javasolják, hogy az Európai Unió határozza meg a kulturális, nyelvi sokszínűség védelmének módjait; és helyeslik, hogy támogatási programot indítsanak a kisebbségi nyelvet beszélő közösségeknek, ahogy azt is, hogy a kisebbségi jogok is részei legyenek az uniós alapszerződésnek. A testület egyúttal elutasította az Európai Bizottság januári közleményében foglaltakat.

Az Európai Unió értékekért és átláthatóságért felelős alelnökétől a Békés megyei közgyűlés elvárja, hogy konkrét intézkedési javaslatot fogalmazzon meg a kezdeményezés kapcsán – írták.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)