Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Eredményes tehetséggondozás a Karácsonyiban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Mári Zoltánné Mészáros Andrea • MAGAZIN • 2021. május 01. 16:37
Eredményes tehetséggondozás a Karácsonyiban
Hírek a Karácsonyi János általános iskolából

„A magyar nyelv olyan, mint egy hangszer: aki játszani akar rajta, annak minden áldott nap gyakorolnia kell.” A Lénárd Sándor tollából vett idézet iskolánkban a magyar nyelv és irodalom oktatás mottója. Oktatási módszerünk nem a nehézkes, korosztálytól idegen megfogalmazású nyelvtani szabályok bemagoltatása, hanem rengeteg gyakorlófeladat megoldásán keresztül sajátíttatjuk el tanulóinkkal csodálatos anyanyelvünk szabályszerűségeit, helyesírását. Célunk, hogy a magyar nyelvtant megszerettessük a diákokkal, megmutassuk számukra, hogy ez korántsem egy unalmas, száraz tantárgy. Feltárjuk édes anyanyelvünk egyedülálló szépségét, játékosságát, felépítésének logikáját. Mindannyian közösen valljuk, hogy az anyanyelv sokoldalú és árnyalt ismerete minden nevelés, oktatás, tanulás, ismeretszerzés alapja. A nyelv kultúrát közvetít, lehetővé teszi értékek megismerését, az értelmi képességek fejlődését, a társas kapcsolatok kialakulását, az emberek közötti kommunikációt. A gondolkodás- és személyiségfejlesztés fontos eszköze, és a társadalomba való beilleszkedés elengedhetetlen feltétele. A társadalom kisebb-nagyobb közösségeiben való részvétel és együttműködés is az anyanyelv biztos tudását feltételezi.

Szívügyünk a tehetséggondozás is: a magyar tantárgy iránt fogékony tanulók csoportos fejlesztése a tanórákon kívül a nyelvész szakkörön valósul meg, illetve versenyre készülés esetén a heti több órás egyéni fejlesztés is teret kap. Természetesen a diák érdeklődéséhez, munkatempójához, szorgalmához igazítva, hiszen semelyik gyermekből nem lehet „kikényszeríteni” az eredményeket. A sok gyakorlásnak addig van értelme, amíg a tanuló örömét leli benne.

Nagy hangsúlyt fektetünk a szövegértés fejlesztésére, mint minden tanulás alapjára!

Tanítványaink a legnevesebb megyei és országos szintű anyanyelvi versenyeken is kiemelkedően teljesítenek. Diákjaink az idei 2020/2021-es tanévben is (megyei, körzeti és országos szinten) 1-8. helyezéseket értek el az alábbi magyar versenyeken:

Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny, körzeti forduló 4. évfolyam I. helyezés: Bujdosó Zoé, Csiszér Zsófia, Dávid Péter János, Gyurkovics Attila Kristóf.

Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny, körzeti forduló 5. évfolyam VIII. helyezés: Krasznai Hanna Boglárka, Ecker Márta, Seres Rita. Flinta Lilla.

Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny, körzeti forduló 6. évfolyam IV. helyezés: Papp Vera Janka, Ködmön Katica, Szántó György Róbert, Kajári Kende.

Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny, körzeti forduló 8. évfolyam I. helyezés: Molnár Eszter, Mári Botond, Óvári Lianna, Dézsi Bettina

Bendegúz Nyelvész, megyei fordulóba jutottak: 1. évfolyam: Dávid Judit Erzsébet (3. hely.), 4. évfolyam: Bujdosó Zoé (3. hely.), Dávid Péter János (2. hely.), Gyurkovics Attila Kristóf, 6. évfolyam: Ködmön Katica (8. hely.), Papp Vera Janka (7. hely.), Szántó György Róbert, 8. évfolyam: Molnár Eszter (1. hely., ezzel országos döntőbe jutott).

Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny, megyei döntőbe jutottak: 5. évfolyam: Reck Anna Anasztázia, Seres Rita, Krasznai Hanna Boglárka, Kilvinger Márton Attila, 6. évfolyam: Ködmön Katica, Papp Vera Janka, Balogh Hajnalka, Szántó György Róbert, 8. évfolyam: Molnár Eszter, Mári Botond.

Arany János magyarverseny, országos döntőbe jutottak: Molnár Eszter (8. évf.) és Papp Vera Janka (6. évf.)

Országos Lotz János szövegértési és helyesírási verseny, megyei döntőbe jutott: Molnár Eszter (8. évf.)

Az eddig felsorolt versenyek nagy része, megyei és országos döntői még a tavasz folyamán zajlanak le.

Célunk a jövőben is ugyanaz marad: a gyerekekkel megszerettetni és magas szinten műveltetni a magyar nyelvet, összhangban egyik legnagyobb, 204 éve született költőnk, Arany János gondolatával: „Nekem áldott az a bölcső, mely magyarrá ringatott.”

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)