Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Elindult a nevezés a Brillante-ra, a Gyulai Pálinkafesztivál sorsa még bizonytalan

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2021. április 17. 21:00
Elindult a nevezés a Brillante-ra, a Gyulai Pálinkafesztivál sorsa még bizonytalan
A nemzetközi párlatverseny díjkiosztóját a tervek szerint szeptemberben tartják

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Elindult a nevezés a Brillante – 2021 Hungarian Spirits Award elnevezésű nemzetközi párlatversenyre, amelynek díjkiosztóját a járványhelyzettől függően várhatóan idén szeptemberben rendezik meg – mondta el megkeresésünkre Varga-Bora Tímea főszervező.

A Gyulai Pálinkafesztiválhoz kapcsolódó versenyen keresik a legjobb bérfőzetett és magánfőzött párlatot, valamint a legeredményesebb magánfőzőt, bérfőzetőt és bérfőzdét. Kereskedelmi főzdék idén sem indulhatnak a megméretésen.

Az előző évekhez hasonlóan a fődíjak mellett champion, azaz kategóriagyőzteseket is hirdetnek, illetve arany, ezüst, bronz minősítéseket osztanak ki.

A főszervező kifejtette: a pálinkakészítés szempontjából a tavalyi év nem számított jónak, hiszen a legtöbb gyümölcsfajtánál gyenge volt termés. Ennek ellenére abban bíznak, hogy hasonló számban neveznek a versenyre, mint 2020-ban, amikor több mint nyolcszáz minta érkezett be.

Elmondta: a mintákat ezúttal is szakmai zsűri bírálja el, a járványhelyzet miatt azonban nem vizsgával egybekötött tréning alapján, hanem meghívásos alapon választják ki a bírálókat. A zsűri megvizsgálja majd, hogy a termék ízében, illatában tiszta-e, és hogy érezhető-e rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Emellett a textúrát és az összbenyomást pontozzák.

A minták beküldésének határideje 2021. május 22-e, az eredményhirdetést a tervek szerint szeptember 11-én tartják.  

Varga-Bora Tímea arról is beszámolt, hogy a díjátadót idén pálinkakóstolóval kötnék össze, ami lehetőséget biztosítana a szakmának a tapasztalatcserére.

Kérdésünkre arról is beszélt, a járványhelyzet miatt egyelőre bizonytalan, hogy a Gyulai Pálinkafesztivált megrendezhetik-e. Mint mondta, arra számítanak, hogy májusban eldől, meg lehet-e valamilyen formában szervezni a rendezvényt, amelyet ősszel tartanának.

Azt is megtudtuk, a Pálinka Show elnevezésű kísérőprogram biztosan elmarad, és egyelőre még az is bizonytalan, hogy a nemzeti összetartozás pálinkájának ceremóniáját megtartják-e.

A főszervező arról is említést tett, hogy kisebb létszámú gasztronómiai programokat valószínűleg lehet majd tartani, ezek középpontjában idén a szőlő állhat majd.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)