Elindult a nevezés a Brillante – 2021 Hungarian Spirits Award elnevezésű nemzetközi párlatversenyre, amelynek díjkiosztóját a járványhelyzettől függően várhatóan idén szeptemberben rendezik meg – mondta el megkeresésünkre Varga-Bora Tímea főszervező.
A Gyulai Pálinkafesztiválhoz kapcsolódó versenyen keresik a legjobb bérfőzetett és magánfőzött párlatot, valamint a legeredményesebb magánfőzőt, bérfőzetőt és bérfőzdét. Kereskedelmi főzdék idén sem indulhatnak a megméretésen.
Az előző évekhez hasonlóan a fődíjak mellett champion, azaz kategóriagyőzteseket is hirdetnek, illetve arany, ezüst, bronz minősítéseket osztanak ki.
A főszervező kifejtette: a pálinkakészítés szempontjából a tavalyi év nem számított jónak, hiszen a legtöbb gyümölcsfajtánál gyenge volt termés. Ennek ellenére abban bíznak, hogy hasonló számban neveznek a versenyre, mint 2020-ban, amikor több mint nyolcszáz minta érkezett be.
Elmondta: a mintákat ezúttal is szakmai zsűri bírálja el, a járványhelyzet miatt azonban nem vizsgával egybekötött tréning alapján, hanem meghívásos alapon választják ki a bírálókat. A zsűri megvizsgálja majd, hogy a termék ízében, illatában tiszta-e, és hogy érezhető-e rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Emellett a textúrát és az összbenyomást pontozzák.
A minták beküldésének határideje 2021. május 22-e, az eredményhirdetést a tervek szerint szeptember 11-én tartják.
Varga-Bora Tímea arról is beszámolt, hogy a díjátadót idén pálinkakóstolóval kötnék össze, ami lehetőséget biztosítana a szakmának a tapasztalatcserére.
Kérdésünkre arról is beszélt, a járványhelyzet miatt egyelőre bizonytalan, hogy a Gyulai Pálinkafesztivált megrendezhetik-e. Mint mondta, arra számítanak, hogy májusban eldől, meg lehet-e valamilyen formában szervezni a rendezvényt, amelyet ősszel tartanának.
Azt is megtudtuk, a Pálinka Show elnevezésű kísérőprogram biztosan elmarad, és egyelőre még az is bizonytalan, hogy a nemzeti összetartozás pálinkájának ceremóniáját megtartják-e.
A főszervező arról is említést tett, hogy kisebb létszámú gasztronómiai programokat valószínűleg lehet majd tartani, ezek középpontjában idén a szőlő állhat majd.