Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A szemünket is védenünk kell az UV-sugárzástól

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2021. április 09. 17:53
A szemünket is védenünk kell az UV-sugárzástól
A Szemüvegek Háza számos megoldást kínál a pácienseknek

Garbár Tamás üzletvezető, optometrista, optikusmester

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A nyári, jellemzően napsütéses idő közeledtével sokakban felmerülhet, hogy mennyire fontos a szemünk védelme, hiszen a káros sugárzások nem csupán a bőrünknek árthatnak. A Szemüvegek Házában számos megoldást kínálnak a vásárlóknak – a témáról Garbár Tamás üzletvezetővel, optometristával, optikusmesterrel beszélgettünk.

Garbár Tamás elmondta, az UV-fénynek vannak kedvező hatásai is, hiszen a szerveztünk ebből szintetizálja a D-vitamint, de az UV-sugárzás képes roncsolni a sejteket, akár a szemünkben is.

Kiemelte: a szemben és a szem környékén az UV-sugárzás különböző problémákat okozhat, többek között öregszik tőle a szemlencse, amely előrébb hozhatja a szürkehályog kialakulását. A szemlencse „védőpajzsként” is szolgál, amely a retinát védi attól, hogy UV-sugárzás érje, de a sugárzásnak vannak olyan hullámhossztartományai is, amelyek így is elérik a retinát, és roncsolják azt, valamint a szemkörnyéki bőrt is, amely vékonysága miatt hamar ráncosodhat, a hosszú távú sugárzás pedig bőrrákot is okozhat.

Hangsúlyozta: a napszemüvegek mindegyike UV-szűrős, a Szemüvegek Házában pedig többféle megoldás közül választhatnak az ügyfelek, ha védeni szeretnék a szemüket.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Garbár Tamás szerint a legkézenfekvőbb megoldás, ha dioptriás napszemüveglencsét választunk, amely az adott páciens megállapított dioptriái alapján készül el, ez pedig egyszerre garantálja a védelmet és a látás tisztaságát.

Hozzátette, egy másik megoldás a fényre sötétedő lencse, amely kettő az egyben megoldás, hiszen így nem kell két külön szemüveget vásárolni. Ezzel a megoldással a lencse az UV-sugárzás mértékétől függően besötétedik, az újgenerációs lencsék ráadásul már autóvezetés közben is képesek besötétedni.

A harmadik lehetőség az egyedileg készített mágneses clip-on, amelyet szinte bármilyen szemüvegre rögzíthetünk mágnesek segítségével. Előnyük, hogy a lencsét illetően rengeteg szín közül választhatnak a vásárlók, illetve mindegyik UV-szűrős, valamint polarizált is. Utóbbi kontrasztosabbá teszi a látást, és megszünteti a vakító tükröződéseket, amelyek például vezetés közben jelentkeznek.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Garbár Tamástól megtudtuk, a dioptriás napszemüveglencsékre extraként kérhető tükröződéscsökkentő réteg, amely megszűri a zavaró reflexiókat, valamint vízlepergető réteg is, mely utóbbi jól jöhet vízi sportok vagy horgászat közben.

Kiemelte továbbá a prizmakompenzáció fontosságát: ha valaki nagyon íves napszemüveget választ, akkor előfordulhat, hogy abba nem lesz jó a hagyományos szemüveglencse, ilyen esetben egy úgynevezett prizmakompenzált lencsét kell tenni, amely a káros – akár fejfájást okozó – prizmatikus hatásokat ellensúlyozza.

A Szemüvegek Házában április 6-tól június 30-ig 30% kedvezményt biztosítanak a dioptriás napszemüveglencsékre és fényre sötétedő lencsékre.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A Bodoky utca 11. szám alatti Szemüvegek Háza hétfőtől péntekig 8.30–12.30 és 13.00–17.00 között tart nyitva, időpontot a 06-66/467-957-es telefonszámon egyeztethetnek a vizsgálatra érkezők. Az üzlet a Szemüvegek Háza Gyula oldalon is elérhető. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)