Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Új eszközökkel várják a pácienseket a Szemüvegek Házában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2020. december 18. 18:00
Új eszközökkel várják a pácienseket a Szemüvegek Házában
Az üzletben speciális binokuláris látásvizsgálatot is végeznek

Új eszközökkel várják a pácienseket a Szemüvegek Házában, amelyek megkönnyítik az ott dolgozók munkáját, valamint pontosabb képet adnak a vizsgálatra érkezők állapotáról – tudtuk meg Garbár Tamás üzletvezetőtől, optometristától, optikusmestertől.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Garbár Tamás elmondta: az optometrista a látásért, a tökéletes szemüveg dioptriáinak meghatározásáért felelős, valamint különböző diagnosztikai eszközök segítségével felismeri a különböző szembetegségeket. A Szemüvegek Házában az ehhez szükséges gépparkot fejlesztették nemrégiben.

Kiemelte: az elmúlt héten érkezett meg hozzájuk egy új multifunkciós refrakto-keratométer, amely méri a szem fénytörését, tehát segíti a szükséges dioptriák megállapítását, szűri az esetleges zöldhályogot a páciens szemnyomásának megmérése után. Az eszköz méri a szaruhártya vastagságát is, amely korrekciós értékként szolgál a szakember számára, valamint készíthetnek vele egy szaruhártyatérképet is, amellyel szűrhetők a különböző elváltozások.

Az üzletvezető hozzátette: beszereztek egy funduskamerát is, azaz szemfenék-fényképezőt, amely viszonylag kevés optikában érhető el országszerte, jellemzően inkább szemészeti klinikákon alkalmazzák.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az eszköz a szemfenékvizsgálatokat könnyíti, számos betegség fedezhető fel a használatával, az erek állapotából vagy az esetleges elváltozásokból következtethetnek a panaszok okára, amelyek nem feltétlen szemészeti jellegűek, hiszen bizonyos tünetek utalhatnak cukorbetegségre vagy magas vérnyomásra is.

Garbár Tamástól megtudtuk, hogy rendelkeznek réslámpával is, amely egy általános eszköz, ezzel a szem elülső részét tudják nagy nagyításban vizsgálni, ezt a kontaktlencse-illesztéseknél használják.

Hangsúlyozta, az optikában végeznek 3D binokuláris látásvizsgálatot is, amellyel a szemizomegyensúly-problémákat, azaz a rejtett kancsalságot tárják fel.

– Sok fejfájást okoz az, hogy nincsenek egyensúlyban a szemizmok. Hat pár szemizom felelős a szemek mozgatásáért, az izomrostok ritkán egyforma hosszúak, ezért a legtöbb embernek van egy minimális rejtett kancsalsága, amely általában nem okoz problémát, ugyanis az izomkompenzáció miatt a szemek egyenes állást vesznek fel.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Mint mondta, amikor az eltérés nagyobb, akkor nagy energiabefektetés árán jön létre a binokuláris látás, azaz a kétszemes együttlátás, amely rendkívül fárasztó, az idegrendszer pedig fejfájással jelzi, hogy nincs minden rendben.

Elmondta továbbá, hogy beszereztek egy vadonatúj automata csiszológépet is, amely a lencséket formázza meg az adott szemüvegkeretbe. A gép rendkívül precíz munkát képes végezni, akár század- vagy ezredmillimétereket is figyelembe vesz, illetve különleges formákat is létrehozhatnak vele.

Az üzletvezető aláhúzta: az optikában náluk dolgozók mind szakemberek, optometristák vagy látszerészek.

A Szemüvegek Háza hétfőtől péntekig 8.30–12.30 és 13.00–17.00 között tart nyitva, időpontot a 06/66/467-957-es telefonszámon egyeztethetnek a vizsgálatra érkezők.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)