Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Alattomosan támad a zöld hályog : 40 éves kor fölött érdemes megnézni szemeinket

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2019. augusztus 01. 14:00
Alattomosan támad a zöld hályog : 40 éves kor fölött érdemes megnézni szemeinket
A betegség kezelés nélkül akár vakságot is okozhat

40 éves kor fölött érdemes 3 évente ellenőrizni ellenőriztetni szemeink épségét – mondja Papucsek-Ceglédi Zsuzsanna, a gyulai Szemüvegek Háza tulajdonosa, optometrista. Lapunknak a zöld hályog betegségről beszélt, amelyről kiderült, hogy nagyon sokáig tünetei sincsenek, pedig a vakság kialakulásának második legfőbb oka a WHO szerint.

papucsek-ceglédi zsuzsanna

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

A szakember azt is hangsúlyozta, hogy sajnos azok sem nyugodhatnak meg, akik hivatalosan nem szemüvegesek, hiszen egyrészt 40 éves kor fölött már általában kiderül, hogy egy olvasószemüvegre szükség van, másrészt a betegség nem feltétlenül függ össze azzal, hogy szemüvegesek vagyunk-e.
 
– Üzletünkben ezt a vizsgálatot bárkinek elvégezzük, akár bejelentkezés nélkül is, úgyhogy a biztonság kedvéért érdemes a zöld hályog-szűrést kérni. Ez egy komplex betegség, amely leginkább a látóideg károsodását jelenti a szem belső nyomásának megváltozása miatt. A betegség következtében a páciens eleinte a perifériás látását veszíti el, amely főleg az autóvezetést tudja akadályozni, majd sajnos később kezelés híján a teljes látását is elveszítheti – mondta a szakember, aki azt is hozzátette, hogy ha a betegséget felfedezik, akkor szemcsepp használatával kordában tarthatóak a tünetek.
 
A zöld hályog vizsgálatát akkor érdemes megfontolni, ha már elmúltunk 40 évesek, ha a családban fordult már elő zöld hályog, ha rövidlátó szemünk van, vagy ha cukorbetegek vagyunk, hiszen mindegyik körülmény hajlamosít a betegség kialakulására. 
 
A szűrés egy úgynevezett non-contact tonometerrel történik, amely érintés nélkül, fájdalommentesen képes megmérni a szemnyomást.

Mint megtudtuk, a szemnyomás mérés nem helyettesíti a szemész szakorvosi vizsgálatot, önmagában nem alkalmas a diagnózis felállítására, azonban segít kiszűrni az esetleges glaucomás pácienseket.

– A szemnyomás mérés díjtalan és az is marad. Önmagában is kérhető vagy elvégezzük a szemüvegfelíráskor a látásvizsgálat során – emelte ki Papucsek-Ceglédi Zsuzsanna.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)