Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az éleslátás mindenkinek jár!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • HÍREK • 2021. október 15. 17:30
Az éleslátás mindenkinek jár!
Díjtalan látásellenőrzés októberben a Szemüvegek Házában

Októberben ismét megrendezésre kerül a Látás Hónapja optikai kampány, melynek arca idén egy ismert televíziós személyiség, aki maga is szemüveges. Pataki Zita arra buzdít mindenkit, ellenőriztesse évente látását, hiszen októberben ezt a kijelölt optikák díjmentesen biztosítják. A gyors vizsgálat mindenkinek ajánlott, de természetesen vannak olyan csoportok, akiknél mindez kiemelt jelentőséggel bír.

Fotó: iPromo – Jánk Balázs

Nem kérdés, hogy az éleslátás mindenki számára fontos kell, hogy legyen, hiszen mindennapi életünket könnyítjük meg azzal, ha a körülöttünk lévő világot kifogástalanul tudjuk vizuálisan érzékelni.

De melyek azok a korcsoportok és helyzetek, amikor ez különösen fontos?

A Magyar Látszerész Szövetség idén arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a szakértő optikákban mindenki megtalálhatja a számára ideális megoldást és senkinek sem szabad lemondóan legyintenie, ha éleslátásáról van szó.

Irány a suli!

Gyakran az iskolakezdéssel válik egyértelművé, hogy a gyermeknek szemüvegre van szüksége. Az iskolában sokat kell egy pontra összpontosítani, a táblára vagy épp a füzetre figyelni. Szeme hamar elfárad a folyamatos terhelésben, így az apróbb eltérések is megmutatkoznak.  Lehet, hogy a gyerkőc remekül boldogult oviban, rajzolt és célba dobott gond nélkül, de a táblát nem látja elég élesen ahhoz, hogy követni tudja az órát. Ha tehát arra panaszkodik, hogy sokat fáj a feje vagy elmosódnak a betűk, akkor érdemes gyorsan megnézetni a gyermek szemét és mielőbb korrigálni a hibát.

A gyerekek szeme ráadásul, a test növekedésével, gyorsabban változik, mint a felnőtteké, így a számukra ideális dioptria is gyakrabban változhat.

Sok időt tölt monitor előtt?

Talán a legnépesebb csoport, akiknek fontos volna évente ellenőriztetniük látásukat az irodai dolgozóké. Azt ma már mindenki tudja, hogy a monitorok előtt töltött idő jelentősen megterheli a szemet (is), és arról is sokan hallottak, hogy óránként tíz percre fel kellene állni a monitor elől, hogy szemünk és testünk pihenhessen. Sajnos a tapasztalat viszont azt mutatja, hogy kevesen használnak kék fényt szűrő monitor szemüveget a számítógépes munkához, pedig csak így óvhatjuk meg látószervünk egészségét az állandó terhelés negatív következményeitől.

Egyre rövidebb a karja?

A szemlencse rugalmassága az évek előrehaladtával csökken, melynek következménye, hogy ötvenhez közeledve szinte mindenkinek gondja akad az apró betűk elolvasásával.

Ha meg szeretnénk előzni azt a roppant kellemetlen élményt, hogy hiába nyújtogatjuk karunkat a csomagolás oldalán lévő apró szöveget akkor sem tudjuk elolvasni, akkor itt az ideje egy látásellenőrzésnek, mert lehet, hogy olvasószemüvegre lesz szükség.

Sokat vezet?

Aki a volán mögé ül, annak az éleslátás legalább olyan fontos, mint a jól működő fék vagy a biztonsági öv. Ha a sofőr nem lát jól, akkor saját és mások életét is veszélyezteti. Aki nem visel szemüveget az hajlamos azt hinni, hogy neki nincs szüksége a látásellenőrzésre, de ez sajnos nem igaz. Ebben az esetben is érdemes élni a díjmentes ellenőrzés lehetőségével, hogy ne a szem fáradása hívja fel a figyelmet arra, hogy szemüvegre volna szükség.

A látásellenőrzés balesetvédelmi eszköz!

A vezetés kapcsán is említettük már, hogy mennyire fontos a gyors reagálást kívánó helyzetekben, hogy látásunk éles legyen és támaszkodhassunk a szemünk által biztosított információkra. Mindenkinek tehát, aki veszélyes gépekkel dolgozik vagy veszélyes sportot űz, erősen ajánlott a látásellenőrzés, hiszen az élete múlhat azon, hogy pontos képet kap-e arról, mi van körülötte. 

A Bodoky utca 11. szám alatti Szemüvegek Háza hétfőtől péntekig 8.30–12.30 és 13.00–17.00 között tart nyitva, időpontot a 06-66/467-957-es telefonszámon, valamint a www.szemuvegekhaza.com weboldalon egyeztethetnek a vizsgálatra érkezők. Az üzlet a Szemüvegek Háza Gyula Facebook oldalon is elérhető. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)