Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kategóriás filmfesztiválon mutatták be Krasznahorkai Balázs első nagyjátékfilmjét

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2021. március 17. 17:00
A kategóriás filmfesztiválon mutatták be Krasznahorkai Balázs első nagyjátékfilmjét
A Hasadék című alkotás egy apa-fiú történet

kovács lajos (bal oldalon) a film forgatásán

Fotó: Pipacs Film/Silviu Ghetie

Az 51. Goa Nemzetközi Filmfesztiválon volt a világpremierje a gyulai Krasznahorkai Balázs Hasadék című filmjének. Az alkotást azóta beválogatták a Szófiai Filmfesztivál nemzetközi programjába is, a film részleteiről a rendezőt kérdeztük.

Krasznahorkai Balázs úgy fogalmazott, hogy a Hasadék című film mindenkinek egy kicsit másról szól.

– Én a forgatókönyvhöz írt rendezői koncepcióban annak idején azt írtam, és ma is így gondolom, hogy számomra ez a film egy mágikus térben és időben játszódó, jelenbéli ballada.

Mint mondta, az alkotás egy apa-fiú történet, amely egyben rendhagyó feltámadástörténet is. Egy apa és fia épp megszülető kapcsolatát megmutatva a családi kötődés erejéről és ellentmondásosságáról, a bűn és bűnhődés végzetszerűségéről, az újrakezdés és megváltás lehetőségéről tesz fel kérdéseket.

Hogy honnan jött a történet ötlete, az számára is „rejtély”, az lehetett a történet „magja”, hogy egy negyven körüli férfi egy rövid látogatásra hazatér Budapestről a szülőfalujába, valahova a magas hegyek közé, ahol aztán olyan dolgok történnek vele, amelyekre egyáltalán nem számított, és amelyek megváltoztatják az egész további életét.

– Ebből a „magból” aztán van, ami megmaradt, míg sok minden más nagyon átalakult a forgatókönyvfejlesztés során.

molnár levente, a film főszereplője

Forrás: Pipacs Film

Kiemelte: Angelusz Iván, Reich Péter és Szántó Gábor producereket, Réder György operatőrt, Zányi Tamás hangmestert és a főszereplőt, Molnár Leventét is ismerte korábbi filmek kapcsán, de rendezőként egyikükkel sem dolgozott még.

Politzer Péter öt régebbi kisjáték-, illetve dokumentumfilmemnek – Köd, Feketeszél, Keletipá, Maradék, Edit és Miklós – is a vágója volt. A zeneszerző, Fügedi László immár több mint negyedszázada az egyik legjobb barátom, és ezalatt az idő alatt három kisjátékfilmemhez is írt zenét. Csak a látványtervezővel, Horgas Péterrel és a jelmeztervezővel, Sinkovics Judittal nem dolgoztam még korábban, de nagyon örülök, hogy most megtehettem – fogalmazott Krasznahorkai Balázs.

A rendező a színészekről elmondta, Molnár Levente, Kovács Lajos, Orbán Levente és Tzafetas Roland esetében már tudta, hogy őket szeretné az adott szerepekre, a többieket pedig a megszokott módon, próbafelvételek alapján választották ki Zabezsinszkij Éva casting directorral.

Arról, hogy milyen volt a film fogadtatása az 51. Goa Nemzetközi Filmfesztiválon, nem tudott sokat elmondani, hiszen a koronavírus-járvány miatt nem kockáztatták meg a kiutazást, de annak nagyon örült, hogy egy A kategóriás filmfesztiválon lehetett az alkotás világpremierje.

Hangsúlyozta: a film a Budapest Film Zrt. forgalmazásban a mozikba is eljut, ha újra kinyithatnak a filmszínházak.

– Mindenképpen idén, de jelenleg még nem tudjuk pontosan, hogy mikor. Bízom benne, hogy nem kell már sokáig várni a bemutatóra, és abban is, hogy majd itthon, Gyulán is lesz néhány vetítés.

Krasznahorkai Balázs azt is elmondta, több új filmötlete is van, de amíg nem biztos benne, hogy ezek közül melyik valósulhat meg legközelebb, addig nem szeretne beszélni róluk.

Forgatás 1400 méteren, a Radnai-havasokban

Fotó: Pipacs Film/Szilágyi Lenke

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)