Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Bemutatták a Hasadék című filmet a kamarateremben

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2021. október 16. 18:00
Bemutatták a Hasadék című filmet a kamarateremben
A filmről Krasznahorkai Balázs rendező és Kovács Lajos színművész beszélgettek

Filmvetítéssel egybekötött közönségtalálkozóra várták az érdeklődőket október 15-én a Gyulai Várszínház Kamaratermébe, ahol Krasznahorkai Balázs – akivel nemrég interjút is készítettünk – első nagyjátékfilmjét, a Hasadékot vetítették le a közönségnek, amely után a rendező és Kovács Lajos Jászai Mari-díjas színművész, a film egyik szereplője meséltek az alkotásról.

elek tiborkrasznahorkai balázs és kovács lajos

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A Hasadék című film főszereplője Bálint (Molnár Levente), aki az édesapja temetése miatt tér haza a Máramarosi-havasok hegyei között található szülőfalujába. Találkozik a tizenhét éve nem látott fiával, Simonnal (Babai Dénes), aki a helyi bűnbanda főnökének (Orbán Levente) dolgozik. Titkok kerülnek a felszínre, az események bonyolódnak, amelyek végén már a főszereplők élete a tét.

Krasznahorkai Balázzsal és Kovács Lajossal Elek Tibor, a teátrum igazgatója beszélgetett. A rendező elmondta: a forgatókönyv vázlatának beadása, majd annak fejlesztése és a gyártás előkészítése után 2019 májusában kezdték el a film forgatását.

Hozzátette: 2002-ben dolgozott egy erdélyi barátja filmjén, amelynek főszereplője Molnár Levente volt, már akkor eldöntötte, hogy egyszer dolgozni akar a színésszel. Hamar megtalálta a szerepre Kovács Lajost is, a többieket a megszokott módon, casting folyamán választották ki.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kovács Lajos kiemelte: mindig egy ehhez hasonló filmben akart játszani, de általában másfajta karaktereket kapott. Elmondta azt is, hogy Krasznahorkai Balázzsal és Molnár Leventével is nagyon jó volt együtt dolgozni.

A rendező hangsúlyozta: a filmet egy apa-fia drámának szánták, de vannak benne thriller-, a képi megvalósításban pedig western-elemek is. A forgatás egy része valóban a Máramarosi-havasokban zajlott, de vettek fel jeleneteket magyarországi hegyeken is. Az, hogy pontosan hol játszódjon a történet, egy véletlen folyamán alakult ki. Abban biztos volt, hogy a hegyekben lesz a főszereplő szülőfaluja, aztán látott fotókat és egy dokumentumfilmet a havasokról, így erre esett a választás.

Krasznahorkai Balázstól megtudtuk azt is, hogy a filmet már több fesztiválon is díjazták, a szakmai és nézői visszajelzések is pozitívak. A közönség kérdései és véleményei után elmondta, már vannak tervei egy következő mozira, most ennek a részletein dolgozik.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)