Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A DIA posztumusz tagjává választották Simonyi Imrét

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2020. december 19. 13:32
A DIA posztumusz tagjává választották Simonyi Imrét
A Digitális Irodalmi Akadémia tagjainak életműve egységes adatbázisban, ingyenesen érhető el a világ bármely pontján

Simonyi Imre 

Fotó: Gyulai Hírlap 

A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) posztumusz tagjává választották Simonyi Imre József Attila-díjas költőt, Gyula díszpolgárát, az 1956-ban alapított Gyulai Hírlap felelős szerkesztőjét.

A 1998-ban megalakult DIA küldetése a legújabb kori és kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotásainak átmentése a digitális korba. Ezek a digitális könyvtár révén egységes adatbázisban, ingyenesen érhetők el a világ bármely pontján – olvasható a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) honlapján.

A DIA új élő és posztumusz tagjait az akadémia tagjai választják meg a PIM alapdokumentumaiban rögzített szabályok alapján.

Mint arról a litera.hu beszámolt, 2020-ban a járványügyi korlátozások miatt nem tarthatta meg éves tagválasztó gyűlését az akadémia, ezért a tagok e-mailben és levélben döntöttek az új tagok felvételéről. A háromfordulós szavazási folyamat eredményeként a DIA tagja lett Bereményi Géza író, filmrendező, Csaplár Vilmos író, Kukorelly Endre író, költő és Tóth Krisztina költő, író.

A tagság a PIM főigazgatójának javaslatára a DIA posztumusz tagjává választották a nemrég elhunyt Szőcs Géza költőt, írót, Balassa Péter esztétát, irodalomtörténészt, Bakucz József költőt, Géher István költőt, irodalomtörténészt, Gombos Gyula irodalomtörténészt, Kosztolányi Dezsőné Harmos Ilona írót, Kristóf Ágota (Agota Kristof) írót, Oláh János költőt, szerkesztőt és Simonyi Imre költőt – közölték a portálon.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)