Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Simonyi az Esőben

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2020. szeptember 24. 20:05
Simonyi az Esőben
Bemutatták az irodalmi folyóirat Simonyi Imrével is foglalkozó számát

A Simonyi az Esőben című előadással zárult az ünnepi könyvhét a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban szeptember 24-én. A beszélgetés középpontjában az Eső irodalmi folyóirat aktuális száma állt, az előadók pedig Árpási Zoltán, Kiss Ottó és Bajnai Beke István voltak, akik a száz évvel ezelőtt született költőről írtak a folyóiratba, valamint Balássy Fanni, akinek szintén megjelent egy novellája az Esőben. A rendezvény elején Dézsi János, a bibliotéka igazgatója köszöntötte a vendégeket, a beszélgetést Dávid Péter vezette.

dávid péter, balássy fanniárpási zoltánbajnai bene istván és kiss ottó

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A résztvevők először arról beszéltek, hogy hogyan ismerték meg Simonyi Imrét. Árpási Zoltán elmondta, hogy 1979-ben költözött haza Gyulára a feleségével, az apósa pedig, aki szabómester volt, rendszeresen varrt a költőnek.

Mint mondta, a szomszédban laktak, így ismerte meg Simonyit, akivel kezdetben hűvösnek volt mondható a kapcsolatuk. Hozzátette, hogy a hazaköltözésük után a Békés Megyei Lapkiadó Vállalat igazgatója lett, ehhez kapcsolódik a mélyebb értelemben vett megismerkedésük, ugyanis amikor Simonyi Imrét kitüntették a Munka Érdemrenddel, akkor Árpási Zoltánhoz fordult, intézze el, hogy bekerüljön a kitüntetés híre az újságba.

Bajnai Beke István elmesélte, hogy 1978-ban került Gyulára, ide nevezték ki segédlelkésznek, majd megismerkedett Jánosi Imrével, a Százéves (Reinhardt) Cukrászda működtetőjével, szabadidejében sokat beszélgettek.

Az egyik ilyen alkalommal járt arra Simonyi Imre, akiről első benyomása az volt, hogy elegáns, a viseltessége ellenére sugárzott egyfajta arisztokratizmust sugárzott, szokatlan volt a nyári melegben viselt öltönye.

Megkérdezte Jánosit, hogy ki ő, nem sokkal később pedig megvette a Gyulai krétarajzok című verseskötetét, amelyet aláíratott a költővel, aki saját kezűleg javította ki számára a könyvben a nyomdahibákat.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Később mélyült a kapcsolatuk, egyik alkalommal egy egyetemi társa kereste meg Bajnai Beke Istvánt, mert tudta, hogy van írógépe, erre pedig azért volt szükség, mert a hölgyek, akik Simonyi verset gépelték elhagyták a költőt.

Ezután többször is járt Simonyi Imrénél, a következő kötetét gyakorlatilag ő gépelte le számára.

Kiss Ottó tizenhat-tizenhét éves lehetett, amikor megismerkedett az „öreggel”, először pedig azt gondolta róla, hogy színész. A Gyulai Várfürdőben voltak, ahol Simonyi hangosan, teátrálisan beszélgetett, feltűnő jelenség volt, nyaranta pedig sok színész jár a fürdővárosban, ezért gondolta a költőt is annak.

Találkozott egy lánnyal, akivel ugyanarra a pályázatra adta be a verseit, mint ő, de nem ért el eredményt, ezért kérte, hogy Kiss Ottó írja le neki a verseit, ezt pedig Simonyi Imre kiszúrta, odahívta magához Ottót, majd kérte, hogy menjen el hozzá valamikor és vigye el az írásait.

Ez sokáig nem történt meg, hónapokkal később pedig a költő, sorban állva a fürdő előtt, nagy hangon mesélte, hogy vittek hozzá verseket, de nagyon rosszak voltak, bezzeg akinek mondta, hogy vigye el neki, a Kiss Ottó nevű fiú, az nem jutott el hozzá. Meghallotta ezt a fürdő főpénztárosa, aki történetesen Kiss Ottó édesanyja volt, ő átadta fiának az üzenete, ő pedig elkezdett járni a költőhöz.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Dávid Péter következő kérdése arra irányult, hogy melyik volt az igazi Simonyi Imre, hiszen sokfélét mondtak róla életes során: volt nőcsábász, focidrukker, aki mindenkinél jobban értett a sporthoz, nevezték bohémnak is.

Árpási Zoltán szerint az összes jelző igaz. Elmesélte, hogy az ország – talán a világ – legjobb focistájának Pásztor Józsefet tartotta, akiről írt is az újságba. Nem volt egyszerű lehozni az anyagot, mert a hatalom nem szerette Simonyit, de végül közölték az írást, amely nagy visszhangot váltott ki.

Bajnai Beke István szerint a költő is, ahogy minden művész, értett a mítoszteremtéshez. Mint mondta, nem vonja kétségbe a történeteket, de az volt a benyomása, hogy felnagyított apró dolgokat magával kapcsolatban.

Hozzátette: voltak baloldali, konzervatív és szabadelvű megnyilvánulásai is, amelyek verseiben is tükröződtek.

A beszélgetés végén Balássy Fanni olvasta fel a közönség számára az Esőben megjelent novelláját.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)