Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megjelent a Gyula anno könyvsorozat hatodik kötete

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2020. november 25. 12:42
Megjelent a Gyula anno könyvsorozat hatodik kötete
Vermes Ernő Járok a tarlón című verseskötetét 111 évvel az eredeti megjelenés után adják ki újra

Megjelent a Gyula anno könyvsorozat hatodik kötete – számolt be róla Durkó Károly, a Gyulai Évszázadok Alapítvány elnöke és Székely Árpád, az alapítvány tagja november 25-én. Vermes Ernő Járok a tarlón című verseskötetét 111 évvel az eredeti megjelenés után adják ki újra.

székely árpád és durkó károly

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Durkó Károly elmondta, a Gyulai Évszázadok Alapítványnak két könyvsorozata van, a Gyula régen és ma, valamint a Gyula anno, utóbbinak jelent meg most a hatodik kötete.

Hangsúlyozta: a kötet része A gyulai zsidóság története elnevezésű pályázatnak, amelynek keretében a helyi zsidósággal kapcsolatos emlékeket kutatják fel.

A könyv egyetlen megmaradt eredeti példányához Székely Árpád jutott hozzá, akitől megtudtuk: Vermes Ernő eredetileg Weisz Ernő néven született 1877-ben Miskolcon. 1896-ban költözött Budapesten, ahol újságírást tanult, ebben a szakmában dolgozott a fővárosban, majd Szegeden, később Temesváron, itt adta ki második, egyben utolsó verseskötetét, a Járok a tarlón című könyvet.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Mint mondta, a kötetet a fiatalon elhunyt festőművész, Novák Rezső illusztrálta. Vermes Ernő 1928-ban költözött Gyulára a családjával, főszerkesztője volt a Békés Megyei Hírlapnak és az Alföldnek. Három könyvet is szerkesztett a fürdővárosban, az 1938-as zsidótörvények miatt azonban elveszítette a munkáját, majd 1944-ben munkaszolgálatra vezényelték, Németországba került, ahol később elhunyt.

– A program másik fontos „terméke” lesz a Gyula régen és ma tizenhatodik kötete – vette vissza szót Durkó Károly. – A gyulai zsidóság teljes történetének feldolgozásán dolgozunk jelen pillanatban.

Az alapítvány elnöke kiemelte: a könyv legkésőbb 2021 szeptemberében jelenhet meg.

Hozzátették: a Járok a tarlón című verseskötet megvásárolható az IQ Könyvesboltban, a Máté Papír- és Nyomtatványboltban, valamint a piaci Hóbagoly Antikváriumban is.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)