Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Nemzetközi mezőnyben mérettethette meg magát a gyulai rövidfilmes

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • GYH • KULTÚRA • 2020. november 13. 15:00
Nemzetközi mezőnyben mérettethette meg magát a gyulai rövidfilmes
Bimbó Lajos rövidfilmjét is levetítik a Faludy Filmszemlén

Bimbó Lajosnak, a Gyulai Hírlap munkatársának rövidfilmjét is beválogatták a 2020-as 23rd Faludi International Film Festival Kitekintő programjába. A „közösség” hívószóval meghirdetett filmszemle online vetítésén az alkotó Dévaványa városáról szóló dokumentumfilmjének előzetesét láthatják a nézők.

illusztris társaságban versengett a gyulai alkotó rövidfilmje

Fotó: faludiakademia.hu

A 23rd Faludi International Film Festival kiírására 368 filmet neveztek, közülük a zsűri 52 filmet választott versenybe, míg 68 filmet a Kitekintő programban mutatnak be.

A filmszemle hivatalos oldalán azt írták, a szakemberekből álló előzsűri a döntés meghozatalakor a téma megfogalmazását, a filmes eszközök használatát, az alkotás kimunkáltságát és a vállaláshoz képest megvalósult eredményt, illetve a nevezési szabályzatnak való megfelelést is figyelembe vette. Az előzsűrinek a rendelkezésre álló időkeretet is figyelembe kellett vennie, mind a versenyfilmek, mind a Kitekintő program összeállításakor.

Bimbó Lajos és Dévaványa városának közös alkotása egészen a döntő válogatásig menetelt, ahonnan azonban nem jutott be a legjobbak közé. A készítők azonban nem lehetnek csalódottak, hiszen a shortfilmet egy kiemelkedően erős nemzetközi mezőnybe sorolták a szakemberek. A versenyre közel negyven országból érkeztek nevezések, a megmérettetésen az európai filmesek mellett ázsiai és az amerikai „kameraforgatók” is képviseltették magukat.

– Nagy öröm, hogy ismét egy nagy filmszemlén képviselhetem a viharsarki „filmszakmát”. Az idei verseny brutálisan erős mezőnyt hozott, hiszen az európai, az india vagy a kínai filmesek legnevesebb képviselői is nevezték alkotásaikat. A kisfilmem a Dévaványa városával tervezett közös dokumentumfilm előzetesének tekinthető, amelyet jövőre forgatunk. A tervezett kisfilm azt mutatja majd be, hogyan fog össze egy település lakossága azért, hogy egy élhető kisvárosi környezetet alakítson ki maga körül – mondta Bimbó Lajos.

 

 

Fotó: youtube.com

A gyulai rövidfilmes sikeres évet zárhat maga mögött, hiszen nemcsak saját gyártású sorozatai voltak sikeresek, hanem több filmes megmérettetésen is jól szerepelt. Október elején például a Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakáccsal közösen készített sorozatának egyik epizódja jutott be a IV. Hét Domb Filmfesztivál vetítési programjába.

– A következő év nagyon izgalmasnak ígérkezik, hiszen szeretnénk összehozni egy régiós filmes összefogást, és felépíteni egy stúdiót amatőr művészeknek, ahol a tervek szerint rendszeres alkotói táborokat szervezek majd. Mindemellett lehetőségem nyílik a nemzetközi filmezésbe is belekóstolni, hiszen meghívásom van egy olaszországi cégtől. A filmszemléket tekintve is nagy tervek körvonalazódnak, a nagy megmérettetésekre már előre kidolgozott alkotásokkal szeretnék nevezni, nyáron pedig megkezdődhet a korábban elhalasztott kisjátékfilm leforgatása is – zárta a gyulai alkotó.

A díjazott alkotásokat november 21-én, szombaton 19 órától hirdetik ki a filmszemle YouTube-csatornáján. A szemle programja ingyenesen követhető online. A részletekkel hamarosan jelentkezünk.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)