Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Molnár Istvánné az év nagymamája, Kocziha György az év nagypapája Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2020. november 09. 15:39
Molnár Istvánné az év nagymamája, Kocziha György az év nagypapája Gyulán
Görgényi Ernő: ez egy olyan díj, amit valóban a „szív vezérel”

Októberben érkezett a felhívás: idén is keresik az év nagymamáját és nagypapáját Gyulán. A pályázatokat diákoktól várta október 14-ig a gyulai önkormányzat, az Őszidő Közalapítvány és a Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézménye.

díjkiosztó a városháza dísztermében

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A fiataloknak egyoldalas fogalmazást kellett írniuk arról, szerintük miért az ő nagyszüleik a legjobb nagymamák és nagypapák. A cím odaítéléséről a gyulai önkormányzat, az Őszidő Közalapítvány, a Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézménye, a Gyulai Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete és a Gyulai Nyugdíjasok Polgári Egyesülete által delegált tagok döntöttek.

Az Év Nagymamája és az Év Nagypapája elismerést november 9-én a Városháza dísztermében adták át. A helyszínen Kiss Szabolcs, a szervező intézmény vezetője lapunknak elmondta: a korábbi éveknek megfelelő számú jelölés érkezett, melyek közül nem volt egyszerű kiválasztani a győzteseket. 

Az esemény Görgényi Ernő polgármester köszöntőjével indult, aki arról beszélt, hogy a város számára jelentős elismerés a nagyszülők díjazása, hiszen ez egy olyan díj, amit valóban a „szív vezérel”.

– Az unokák terjesztik elő a nagyszülőket egy olyan világban, ahol azt gondolom, hogy nagyszülőnek lenni önmagában példaadó, ahogy az is, ha az unoka ennyire kötődik a nagyszülőhöz. Egyre ritkább az olyan család, ahol szoros kapcsolat tud kialakulni a nagyszülő és unoka között, hiszen már nem annyira gyakori a többgenerációs együttélés, sőt az sem ritka, hogy egymástól távoli városokban élnek a családtagok – mondta el a polgármester, aki azt is kiemelte: az unokák és nagyszülők kapcsolatából mindkét fél sokat kaphat.

A díjazottakról a helyszínen az is kiderült, mitől olyan különlegesek családtagjaik számára. 

 

Molnár Istvánné Az év Nagymamája

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A gyulai Magvető Általános Iskola 2. osztályos tanulója, Molnár Mira ajánlására a 2020. évben „Az év Nagymamája”-díjat a bizottság döntése alapján Molnár Istvánné vehette át.

Molnár Istvánné született Szabó Róza 1959. július 13-án született Gyulán. Gyermekként Dobozon élt, az általános iskolát ott végezte. Általános iskolai tanulmányai után Gyulán a varrónő szakmát tanulta ki. Az iskola elvégzése után egy kis ideig a Szabó KTSZ dolgozója volt. Három lány unokája van: Lili (10 éves), Mira (7 éves) és Dia (5 éves). Sokat játszanak együtt, rajzolnak, színeznek, báboznak. A nagymama igyekszik segíteni ahol tud: elmegy a gyerekekért iskolába, óvodába és még a digitális oktatás idején is lehetett számítani rá. Az unokáknak így a tanulás egyben egy móka is volt – derült ki a díjazott laudációjából.

 

Kocziha György az év nagypapája

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A Nicolae Balcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium 4. osztályos tanulója, Kocziha Lívia ajánlására „Az év Nagypapája”-díjat a bizottság döntése alapján Kocziha György nyerte el.

A nyertesről megtudhattuk: szüleivel, húgával és öccsével Sarkadon töltötte gyermekkorát. Két gyermekük három gyönyörű unokával, Hajnival, Ádámmal és Livikével ajándékozta meg őket. Legkisebb unokája, a 10 éves Livike is megismerhette azokat a csodálatos élményeket, amelyeket a ma már felnőtt Hajni és Ádám átélhettek kisgyermekként. „Az én Papim egy szuper nagypapi, izgalmas az élet vele” – vallja a győztes unokája. 

„Papi tűzoltó. Erős ember. Ahogyan anno a munkájában, úgy ma a magánéletben, nagyapa szerepben is kiemelkedik. Rengeteg élménnyel lettünk gazdagabbak mellette: túrázások a hegyekben, úszás a tengerben, relaxálás a gőzfürdőben… Megmutatta a világot. Az ő világát, amibe pöttöm kisemberekként mi is belekerültünk. Európa összes főútját kívülről tudja, ezért nem is csoda, ha előbb elmondja a legrövidebb utat, mint a GPS. Ha akármikor szükségünk van 1 kiló krumplira, ő azonnal ott terem vele. Ha kell, bárhonnan bárhova eljön értünk, mindent megtesz az unokáiért. 1-2 hete, amikor meglátogattuk, búcsúzáskor kihúzta magát, vigyorgott ránk az ajtóból, büszkén verte a mellkasát, és boldogan azt mondta: dobog a szívem. Mi is büszkék vagyunk arra, hogy te vagy a nagyapánk!" – olvasható Lívia fogalmazásában. 

Kocziha György kérdésünkre elmondta: legszívesebben kirándul unokájával, aki  a nyugdíjasklub rendezvényein is nagyon szívesen részt vesz. Legemlékezetesebb programjaik a közös kolbásztöltés és a nyugdíjas sportrendezvényeken való részvétel, amelyek egyikén, Cegléden a nagypapa nemrég országosan is dobogóra állhatott. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)