Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - „Egyszerűen ember volt, tetőtől talpig”

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2020. október 02. 10:00
„Egyszerűen ember volt, tetőtől talpig”
Harag György színházi rendezőre emlékeztek a Gyulai Várszínházban

Gyulán indult útjára a Harag György-emlékév október 1-jén. A Magyar Művészeti Akadémia által szervezett programsorozat első állomásán tablókiállítást nyitottak a Gyulai Várszínház kamaratermében, amelyről ebben a cikkünkben írtunk, majd rövid előadásokat hallgathattak meg a színházi rendezőről a jelenlévők.

lukács sándor

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Elsőként Lukács Sándor színművész állt a közönség elé, aki a Harag György által rendezett Caligula helytartójáról beszélt, amelynek főszereplője volt. A darabot 1978 nyarán mutatták be a Gyulai Várszínházban.

– Kegyes volt hozzám a sors, hogy 1978 tavaszán, Sík Ferenc jóvoltából, megismerkedtem azzal a rendezővel, akinek pályafutásom során, mindmáig a legnagyobb színészi élményemet köszönhetem – fogalmazott Lukács Sándor.

A színművész elmondása szerint Harag Györgynek különös érzéke volt ahhoz, hogy hangulatot teremtsen a munkához, a színészekkel mindig baráti viszonyban volt, sosem volt nagyképű vagy cinikus.

– Egyszerűen ember volt, tetőtől talpig – hangsúlyozta.

 

márkus béla

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Hozzátette: a rendező elfogadta, tisztelte az elődök munkáit, de mindig az újra törekedett, nem akart ismételni, csak teremteni. Elmondta azt is, hogy a próbák kezdetén nem volt kiérlelt koncepciója, majd egy ötlet elindította a fantáziáját.

Kiemelte: a Caligula helytartója csak az egyik mérföldköve volt a tündöklő Harag-repertoárnak.

Márkus Béla irodalomtörténész, az MMA levelező tagja az Át akarta ölelni az egész világot – Harag György színháza című kötetről beszélt a jelenlévőknek. Megtudtuk, a könyv egy Kányádi Sándor verssel kezdődik, amelynek az az oka, hogy a költő is színészként kezdte pályafutását, valamint gyakran felkereste a Nagybányán alakult színházi társulatot, amelyet Harag György vezetett.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Mint mondta, a kötetben található egy írás Gajdó Tamás színháztörténésztől, valamint Harag Ilonától, a rendező özvegyétől, valamint számos fotót tartalmas, elsősorban színházi jelentekről, mellettük pedig rövid részletek olvashatók azok kritikáiból.

Márkus Béla hangsúlyozta: Harag György sosem kapta meg életében azt az elismerést, amelyet megérdemelt volna, pedig ő volt a „legnagyobb magyar rendezők egyike, vagy talán a legnagyobb.”

Az előadások után egy filmvetítéssel zárult az előadás, amelyben interjúrészletek szerepeltek, valamint jelenetek Harag György rendezéseiből.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)