Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ruháim a földön – ez írta szerkesztőségünknek egy karanténban lévő beteg a gyulai kórházból

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MPHÍREK • 2020. szeptember 10. 17:00
Ruháim a földön – ez írta szerkesztőségünknek egy karanténban lévő beteg a gyulai kórházból
A betegek egy részét lelkileg megviseli a többnapos bezártság

Ruháim a földön – néhány fotó kíséretében ez írta szerkesztőségünknek egy karanténban lévő beteg a gyulai kórházból. Megkérdeztük a gyulai kórház vezetését az említett kórteremről, illetve az ellátás körülményeiről. Mint írták, „a képen látható kórterem is szubintenzív, ahol azért nincs tévé, mert ez a kórterem súlyos állapotú betegek részére van kialakítva. Jelenleg a többi kórterem foglaltsága miatt helyeztük el ebben a beteget, aki már kapott öltözőszekrényt és tv-t is”. Ez valóba így van, a beteg által küldött újabb fotók ezt megerősítik. Mint írják, a betegek egy részét a többnapos bezártság lelkileg megviseli, amit próbálnak a lehetőségekhez képest orvosolni a gyakori kapcsolattartással. Törekszenek arra, hogy minden beteget mihamarabb meggyógyítsanak, a kórházban töltött napokat pedig megkönnyítsék. 

olvasónk felvétele a betegszobájáról

 

„Én egy lepusztult helyen vagyok. Szánalmas, hogy egy tévé sincs, egy szekrény sincs. Ruháim a földön” – írta lapunknak ma délelőtt egy karanténba került beteg, akit hétfő óta kezelnek koronavírusos megbetegedéssel a gyulai kórházban.

Azt írta, hogy nem jöhet ki a betegszobából, ablakon keresztül kommunikálnak vele. Elmondása szerint erős, csillapíthatatlan fejfájással kezdődött nála a betegség két héttel ezelőtt. A kórházba magas lázzal, fejfájással került, nagyon gyengének érzi magát, az ízeket nem érzi. A tesztje pozitív lett. Egyebek mellett antibiotikummal kezelik. Kérdésünkre azt mondta, a kezelés hatására jobban érzi magát, de a köhögése nem múlt el, illetve továbbra is nagyon gyenge.

Megkérdeztük a gyulai kórház vezetését az említett kórteremről, illetve az ellátás körülményeiről. Mint megtudtuk, a betegek kezelése a gyulai kórházban mindenben megfelel az aktuálisan hatályban lévő kezelési protokollnak. A kórtermekből a nem feltétlenül szükséges dolgokat, mint például a pluszágyakat, a folyamatos fertőtlenítések miatt eltávolítják. A koronavírusos betegeknek biztosított kórtermek egy része úgynevezett szubintenzív kórterem, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezekben nincsenek például orvosi műszerek, televízió és öltözőszekrény sem. A kórház közleményében azt írta, a betegek egy részét a többnapos bezártság lelkileg megviseli, amit próbálnak a lehetőségekhez képest orvosolni a gyakori kapcsolattartással. Törekszenek arra, hogy minden beteget mihamarabb meggyógyítsanak, a kórházban töltött napjait pedig megkönnyítsék. 

A fotókon szereplő kórteremről ezt írták: „a képen látható kórterem is szubintenzív, ahol azért nincs tévé, mert ez a kórterem súlyos állapotú betegek részére van kialakítva. Jelenleg a többi kórterem foglaltsága miatt helyeztük el ebben a beteget, aki már kapott öltözőszekrényt és tv-t is”. Ez valóban így van, a beteg által küldött újabb fotók ezt megerősítik. Bízunk benne, hogy minél hamarabb felgyógyul. 

 

...és lett televízió

Fotó: olvasónk felvétele

A Békés Megyei Központi Kórház teljes közleményét az alábbiakban olvashatják. 

„A hírben szereplő állításokra az alábbiakban reagálnék.

Békés megyében a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházának Infektológiai osztálya van kijelölve a koronavírus fertőzött, illetve arra gyanús betegek ellátására. Az osztály két- és háromágyas kórtermekkel rendelkezik, két szinten működik. 2001-ben adták át az akkori kor követelményének megfelelően felszerelve, azóta is rendszeresen karban tartva.

Jelenleg a koronavírus fertőzött betegek fizikailag is el vannak különítve a többi betegtől, ellátásuk csak egy szinten történik. A járványügyi szabályoknak megfelelően minden beteget külön kórteremben helyezünk el, a kórtermet a járványügyi felszabadításig nem hagyhatják el, csak indokolt esetben (pl. ha bizonyos vizsgálatokra kell menniük).

A kórtermek előterében található a WC és a fürdőszoba, amelyeket a betegek használhatnak. A személyzet a benti folyosó felől tud a beteghez bemenni megfelelő védőöltözetben. Mindegyik kórterem egy külső körfolyosóra nyílik ajtóval, ablakkal.

A könnyebb kapcsolattartás céljából az orvosok, nővérek naponta több alkalommal ezeken keresztül kommunikálnak a beteggel, de természetesen szükség esetén védőfelszerelésben bármikor bemennek a beteghez, ha az egészségi állapota ezt megkívánja, illetve ettől függetlenül is a vizitek, kezelések idejére.

A kórtermekből a nem feltétlenül szükséges dolgokat (például pluszágy) kihoztuk, mert ezek rendszeres fertőtlenítése nem egyszerű. A kórtermek egy része ún. szubintenzív kórterem, ennek megfelelő felszereléssel (műszerekkel, tv és öltözőszekrény nélkül). Mindegyik ágy mellett található éjjeli szekrény, melyben a beteg személyes dolgai elhelyezhetőek. 

Ezekben az esetekben az öltözőszekrény az előtérben van elhelyezve. Sajnos nem mindegyik kórterem van felszerelve tv-vel.

A betegek kezelése mindenben megfelel az aktuálisan hatályban lévő kezelési protokollnak. Sajnos látogatót nem fogadhatnak, csak igen indokolt esetben, a törvényi szabályozásnak megfelelően, bizonyos óvó rendszabályok betartása mellett (pl. súlyos állapotú beteghez megfelelő védőöltözetben – melyet a kórház biztosít – jöhet hozzátartozó). 

A betegek egy részét a többnapos bezártság lelkileg megviseli, melyet próbálunk a lehetőségekhez képest orvosolni a gyakori kapcsolattartással. Igyekszünk a betegek akceptálható kéréseit is megoldani. Szükség esetén pszichológus, illetve lelkipásztor segítségét is biztosítjuk. Törekszünk arra, hogy minden beteget mihamarabb meggyógyítsunk, kórházban töltött napjait megkönnyítsük. A betegek elbocsátását szigorú kezelési protokoll szabályozza.   

A képen látható kórterem is szubintenzív, ahol azért nincs tévé, mert ez a kórterem súlyos állapotú betegek részére van kialakítva. Jelenleg a többi kórterem foglaltsága miatt helyeztük el ebben a beteget, aki már kapott öltöző szekrényt és tv-t is.”   

 

...és lett szekrény is

Fotó: olvasónk felvétele

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)