Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ilyen a tökéletes gyermekreggeli a dietetikus szerint

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2020. augusztus 27. 15:00
Ilyen a tökéletes gyermekreggeli a dietetikus szerint
A lényeg a változatosság

A közelgő iskolakezdés apropóján annak igyekeztünk utánajárni, vajon milyen is legyen gyermekeink reggelije és napi menüje, hogyan, milyen szabályokat követve adhatjuk nekik a legegészségesebb fogásokat. A témáról Gombos Anett dietetikust kérdeztük.

A szakember elmondta: 4–6 évesek esetében 1350–1650 a napi kalóriaszükséglet,  7–10 éveseknél 1700–2050 kalória, 11–14 éves fiataloknál 2000–2400 kalória. 

– A tízóraival és uzsonnával kapcsolatban elmondható, hogy az óvodásoknál óvodai napokon ezekről nem kell gondoskodni, mert megkapják napi ellátásban, biztosítja számukra a háromszori étkezést az óvoda. Az iskolásoknak már célszerű pakolni, főként az alsósoknak, mivel ők még többnyire nem vásárolhatnak a büfékben, és amúgy sem tudnák mi a megfelelő és tápláló számukra – fejtette ki a szakember.

Mint mondta, mindennap törekedjünk a változatosságra, esetenként célszerű a heti menüt megtudni, és annak megfelelően kialakítani a kisétkeztetéses csomagokat.

– Klassz dolog előző este közösen elkészíteni akár egy citromlével meglocsolt gyümölcssalátát, házi szendvicskrémmel készült szendvicset, melybe minden esetben valamilyen zöldséget is tegyünk. Lehet zöldséghasábokat darabolni, akár joghurtos öntetet készíteni mellé, de készíthetünk házilag különféle teljes kiőrlésű gabonából, akár magvakból készült kekszet, ropogtatnivalót is – sorolta Gombos Anett. Hozzátette: mindig készítsünk a csomagok mellé folyadékot is.

Mint megtudtuk, a hivatalos szakmai ajánlás szerint a napi folyadékszükséglet 4–8 éveseknél 1,6 liter,  9–13 éveseknél 1,9 liter, az annál nagyobbaknál pedig legalább 2 liter naponta.

– E mennyiségeket ételből és italból egyaránt megkaphatják a gyerekek, tehát levesek, gyümölcssmoothie-k is jók lehetnek a folyadékpótláshoz – mondta el a szakember.

Azt is kiemelte, hogy a nyersanyagok javasolt fogyasztási gyakoriságára is van már ajánlás. Gabonaféléket életkortól függően naponta 3-4 alkalommal, zöldségeket 4-5, tejtermékeket 2-3 alkalommal, húsféléket pedig heti 4-7 alkalommal érdemes tálalnunk a legkisebbeknek.

 
Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)