Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A napokban elkészülnek a tanévkezdéshez szükséges tankönyvek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MTI • HÍREK • 2022. július 21. 17:00
A napokban elkészülnek a tanévkezdéshez szükséges tankönyvek
A következő tanév tankönyvjegyzékében 2435 tankönyv és munkafüzet közül válogathattak az intézmények

A következő néhány napban befejeződik a tanévkezdéshez szükséges valamennyi tankönyv gyártása – jelentette be a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára csütörtökön Debrecenben.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Maruzsa Zoltán az Alföldi Nyomdában tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a háborús infláció okozta nehézségek, a papír árának emelkedése és minden technikai, logisztikai akadály ellenére zavartalanul legyártottak 13 millió tankönyvet.

Köszönhető ez annak, hogy a kormány az előző években az ellátás biztonságának érdekében jelentős lépéseket tett; ilyen volt például az Alföldi Nyomda felvásárlása a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) által, amiből nagyon jó együttműködés született – mondta az államtitkár.

Maruzsa Zoltán elmondta azt is, hogy a következő tanév tankönyvjegyzékében 2435 tankönyv és munkafüzet közül válogathattak az intézmények, és az ősszel már három újabb – a 3., a 7, és a 11. – évfolyamra érkeznek átdolgozott tankönyvek, amelyek egy része nem csak papíralapon, hanem digitális verzióban is elérhető.

Tőczik Zsolt, a Kello ügyvezetője közölte, az iskolák idén 11,8 milliárd forint értékben rendeltek könyveket, ebből 329 millió forintot költöttek speciális nevelési igényű (SNI) gyerekeknek szóló taneszközökre. A megrendelt 13 millió tankönyv 83 százaléka állami kiadású – jegyezte meg.

Annak ellenére, hogy idén a tankönyvek nyomdai és logisztikai költségei óriási mértékben megemelkedtek, az átlagos állami tankönyvár még soha nem volt ilyen alacsony, bruttó 630 forint, szemben a nem állami tankönyvek 2075 forintos átlagárával – tette hozzá az ügyvezető.

Tőczik Zsolt kitért arra is, hogy a nyomdai munka előkészítése év elején kezdődött, az érdemi munka május-július között zajlott, mostanra pedig az elkészült tankönyvek 95 százaléka már a Kello raktáraiban van, a maradék hétfőig beérkezik, augusztusban pedig kiszállítják őket mintegy 4100 iskolába.

A pótrendelések augusztus 20. és szeptember 15. között adhatók majd le – fűzte hozzá.

Pósán László, a térség fideszes országgyűlési képviselője, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke úgy fogalmazott, hogy az Alföldi Nyomda és általa a tankönyvgyártás biztos lábakon áll, hiszen Debrecenben 500 éves múltra tekint vissza a könyvnyomtatás.

Pósán László arról is beszélt, hogy a modern világban a könyv ellenében ható tendenciák jelennek meg, de a könyv, és az abban fellehető tudás, információ, ismeretanyag nem lesz helyettesíthető.

A magyar kultúra, oktatáspolitika és közgondolkodás pedig „egészséges úton halad”, mert nem akarja a tankönyveket kiváltani mással, hanem a modern világ új dolgait kiegészítésként használja – fogalmazott a képviselő.

Puskás István, Debrecen alpolgármestere azt mondta, hogy a tankönyvek előállítása Debrecenben megmutatja a város helyét a nemzet kultúrájában, továbbá a város gazdaságának is fontos szereplője a nyomda.

A könyv és a tankönyv a város számára nem csupán használati tárgy, hanem a debreceni identitás szimbolikus tárgya is – hangoztatta az alpolgármester.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)