Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Fellép a Magyar Közút a gyalogos-átkelőknél történő balesetek ellen 

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2020. augusztus 27. 14:00
Fellép a Magyar Közút a gyalogos-átkelőknél történő balesetek ellen 
A társaság mintegy 4000 jelzőtáblát cserél le a jobb észlelhetőség érdekében

Az utóbbi években jelentősen emelkedett a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken történt balesetek száma, ezért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a jobb észlelhetőség érdekében mintegy négyezer jelzőtáblát cserél le sárga, fluoreszkáló hátterűre – tájékoztatott közleményében a cég.

Mint írták, 2014-ben 207, 2019-ben pedig már 271 balesetet regisztráltak a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél. Hat év alatt több mint 1500-an sérültek meg a zebráknál, és 77 eset végződött halálos kimenetellel.

A legtöbb esetet nappali, természetes fénynél, jó látási viszonyoknál okozták a közlekedők. 2018-ban 168 baleset történt nappal, 113 éjszaka, működő közvilágításnál. 2019-ben mindkét szám csökkent, nappal 149, éjszaka 95 gyalogost ütöttek el a cég adatai szerint.

Az esetszámok csökkentése érdekében a társaság azt tervezi, hogy két év alatt országosan mintegy négyezer gyalogos-átkelőhely jelzőtábláját egészíti ki fluor-neon sárga kerettel. Kiemelték: ezek lényegesen jobb láthatóságot, észlelhetőséget biztosítanak. Első lépésként idén nyár végéig, az iskolakezdésre ezer táblát cserélnek ki országszerte.

A táblák cseréjén túl a meglévő burkolati jeleket is felújítják a szakemberek, és a láthatóság növelése érdekében a szükséges helyeken még inkább odafigyelnek a növényzet eltávolítására. Emellett az ívben elhelyezett gyalogátkelőhelyek esetén megvizsgálják, hogy a szabad kilátás, a megállási látótávolság biztosított-e. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)