Ahogy arról korábban mi is beszámoltuk, Füredi Krisztián cukrászmester Curiositas – Kíváncsiság fantázianevű süteménye lett idén az ország tortája, a cukormentes torták versenyét pedig a JÓkenyér cukrászat Szentivánéji álom elnevezésű süteménye nyerte. A gyulai Kézműves cukrászda és a Százéves cukrászda tulajdonosát, Balogh Lászlót kérdeztük arról, milyen ízvilágra számítsanak az édesszájúak.
– A gyümölcs a birs ebben a tortában, amiből pálinka, gyümölcspüré és kompót is kerül bele. Emellett egy pirított mandulalisztes alap, egy mogyorós, hántolt ostyás roppanós réteg és egy mandulamousse adja meg a torta ízvilágát – mondta el a mestercukrász, aki korábban zsűritag is volt a megmérettetésen.
Hozzátette: pontosan követik a receptet, nemrég egy egyedi méretű tortakarikát is csináltattak, hogy egészen pontos legyen a torta a formája.
– A cukormentes torta Pilisszentivánról származik. Ez egy meggyes, zablisztes édesség, ami többek között zabitallal készült – ismertette a szakember.
Az Ország tortája versenyt idén tizennegyedik alkalommal hirdette meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Testülete. Balogh Lászlótól megtudtuk, a szervezet tagjai kérésre megkapják a receptet, leírásokkal, és még fázisfotókat, videókat is mutatnak nekik. Az ipartestület az érdeklődőknek bemutatósütést is szervez a székházában.
Hozzátette: az ország tortájának ízében és alapanyagaiban is Magyarországot kell felidéznie. Azt is elárulta, hogy a régi országtorták közül jelenleg kettő kapható náluk.
– A Szatmári szilvát 12 éve szereti a közönség, az Őrség zöld aranya pedig nagyjából négyéves, de még mindig olyan népszerű, hogy nem tudjuk levenni a kínálatból – emelte ki.
Balogh László azt is elmondta: a tervek szerint augusztus 19-től lesznek kaphatók az édességek Gyulán.