Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Országosan egyedülálló elemekkel bővülhet az Erkel-emlékház kiállítása

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2020. augusztus 06. 18:57
Országosan egyedülálló elemekkel bővülhet az Erkel-emlékház kiállítása
A gyulai képviselő-testület rendkívüli ülésén több pályázat benyújtásáról is döntés született

Csaknem 19 millió forintra pályázik az Erkel-emlékház fejlesztésére a múzeumegységet működtető Erkel Ferenc NKft., az összegből többek között új, országosan is egyedülálló elemekkel bővítenék a kiállítást – mondta el a gyulai képviselő-testület augusztus 6-i rendkívüli ülésén Fekete-Dombi Ildikó ügyvezető. A tanácskozáson több pályázat benyújtásáról is döntés született. A németvárosi templom tetőfelújítására 30 millió forintot, az izraelita temető rehabilitációs munkálataira 19,8 millió forint igényel a fürdővárosi önkormányzat.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Fejlesztenék az Erkel-emlékházat

Jóváhagyta a képviselő-testület, hogy az Erkel Ferenc Emlékház fejlesztésére 17 millió forint kormányzati támogatást igényeljen a kiállítóegységet működtető Erkel Ferenc NKft. a Kubinyi Ágoston Program keretében. A beruházáshoz a cégnek 1 millió 886 ezer forint önerőt kell biztosítania.

Fekete-Dombi Ildikó az előterjesztés tárgyalásakor emlékeztetett: idén januárban adták át a gyulai várban azokat az új interaktív kiállítási elemeket, amelyeket ugyancsak a Kubinyi-program keretében szereztek be. Kifejtette: az Erkel-emlékház interaktív eszközeinek cseréje is időszerűvé vált, hisz a kiállítóhelyet kilenc éve adták át.

Elmondta: a fejlesztés révén helyet kaphatna az állandó kiállításon Erkel Ferenc 1849-es kéziratos kottája és a zeneszerző legértékesebb emléktárgyának számító aranykoszorú, melyet az ötvenedik karmesteri jubileumára kapott a nemzet ajándékaként. Az aranyból készült, drágakövekkel díszített ereklyét eddig ritkán nézhette meg a közönség, sokáig egy bank trezorjában őrizték, jelenleg a kottával együtt az Almásy-kastély időszaki kiállításán látható.  Az ügyvezető kiemelte: a pályázati támogatásból mindkét tárgyat biztonságos módon tudnák elhelyezni a múzeumban.

Fekete-Dombi Ildikó arról is beszámolt, hogy egy zenélő paddal és olyan, úgynevezett tájékoztatótotemekkel is bővülne a tárlat, amelyek nem érintéssel, hanem mozdulatokkal irányíthatók. Hozzátette: utóbbiak egyedülállónak számítanának az országban, hiszen jelenleg egyetlen magyar múzeumban sem használnak ilyet.

Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester elmondta: a pályázatnak kitétele, hogy a muzeális intézményt fenntartó gyulai önkormányzatnak öt éven keresztül legalább évi félmillió forinttal kell támogatnia a kiállítóhelyet. Hozzátette: ennél minden évben nagyobb összeget biztosít a város a cégnek.  

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Korszerűen tárolnák a gyűjteményt

Az Erkel Ferenc Múzeum képzőművészeti gyűjteményének korszerű elhelyezése érdekében szintén pályázatot nyújt be az Erkel Ferenc NKft., a 4,5 millió forint százszázalékos intenzitású kormányzati támogatásból kihúzható festménytartó rácsrendszert szereznének be.  

Fekete-Dombi Ildikó felidézte: tavaly a múzeum régészeti gyűjteményének tárolásához vásároltak polcokat pályázati támogatásból. Hangsúlyozta: az új, görgős polcokon szakszerűbben és biztonságosabban tudnák elhelyezni a Kohán Képtár raktárában tárolt műalkotásokat.

Durkó Károly (Gyulai Városbarátok Köre), az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke emlékeztetett: a képtárban nemcsak a Kohán-hagyatékot őrzik, itt helyezték el a Lajos Ferenc-gyűjteményt és a Bene-hagyaték egy részét is. Kifejtette: jelenleg csak nehézkesen, nagy körültekintéssel mozgathatók a műalkotások, ez megváltozna a fejlesztés révén. A képviselő arról is beszélt, hogy a következő lépésben a képtár világítórendszerét kellene korszerűsíteni.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Megújulhat az ikonikus épület tetője

Ugyancsak jóváhagyta a képviselő-testület, hogy a gyulai önkormányzat harmincmillió forint vissza nem térítendő támogatást igényeljen a Miniszterelnökségtől a németvárosi Szent József-templom tetőfelújítására. A beruházáshoz 9,5 millió forint saját forrást biztosítás a város.

A polgármester elmondta: Soltész Miklósnak, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolataiért felelős államtitkárának a felújított „Máriás” ház átadásán jelezték Mittag Mónika önkormányzati képviselővel, a gyulai német nemzetiségi önkormányzat elnökével, hogy a templom héjazata rossz állapotban van. Hozzátette: az államtitkár nemrégiben levélben értesítette arról, hogy kérelmére támogatást biztosít a gyulai német közösség hitéletében fontos szerepet játszó templom felújítására. A városvezető jelezte: a terveket a katolikus egyházzal is egyeztették.

Mittag Mónika (Fidesz) hangsúlyozta: jó az együttműködés a helyi nemzetiségi önkormányzat, a város és a Miniszterelnökség között. Arról is beszélt, hogy a Németváros ikonikus épületének számító templomon további állagmegóvási munkálatokat kellene végezni. A képviselő reményét fejezte ki, hogy a jövőben a teljes épület megújulhat.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Újabb felújítások várhatók a zsidó temetőben

Az ülésen arról is döntés született, hogy a tulajdonos Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) hozzájárulásával 19,8 millió forintra pályázik az önkormányzat a gyulai izraelita temető rehabilitációjára. A támogatás százszázalékos intenzitású.

Görgényi Ernő az előterjesztés ismertetésekor elmondta: a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványtól igényelt összegből rekonstruálnák a temető kerítését, helyreállítanának hatvan statikailag meggyengült, illetve ledőlt sírt, szilárd burkolatot raknának le a ravatalozó és az auschwitzi emlékmű körül, és utóbbit fel is újítanák. Hangsúlyozta: mivel a második világháború után nem maradt zsidó közösség a városban, az önkormányzat feladata, hogy ápolja az elhunytak emlékét.  

Alt Norbert (Fidesz) alpolgármester emlékeztetett: két évvel ezelőtt szintén pályázati támogatásból újították fel az izraelita temető sírjainak jelentős részét, tavaly pedig az ott található első világháborús sírokat tették rendbe. Hozzátette: a mostani pályázat révén azokat a sírokat is helyreállítanák, amelyek kimaradtak az előző felújításból.

Durkó Károly felidézte: a mostani rehabilitáció folytatása lenne annak a felújítássorozatnak, amely évekkel ezelőtt kezdődött el a XX. századi hősök és áldozatok emlékművének rekonstrukciójával és a rajta található hiányos névsor kiegészítésével. Hozzáfűzte: a következő lépcső a rabbiház felújítása lehet. Aláhúzta: a város méltó módon ápolja a mára eltűnt zsidó közössé múltját, amiben a Mazsihisz is partnere.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Munkaviszonyban lesz igazgató

A törvényi változásoknak megfelelően a jövőben munkaviszonyban látja el az igazgatói teendőket Dézsi János, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár vezetője. A közalkalmazotti jogviszonyának átalakulásával kapcsolatos ajánlatot a grémium egyhangúlag fogadta el.

Görgényi Ernő emlékeztetett: a kulturális terület dolgozóit érintő új törvény értelmében a kulturális intézményben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonya a munka törvénykönyve által szabályozott munkaviszonnyá alakul át.

Aláhúzta: a könyvtárigazgatónak több ízben is bizalmat szavazott a képviselő-testület, szeretnék, ha munkaviszony keretében tovább folytatná az intézményvezetői munkáját. Hozzátette: az előterjesztésben szereplő ajánlat tartalma megegyezik a közalkalmazotti jogviszony tartalmával, Dézsi János munkabére megegyezik a kinevezésében foglalt munkabérével.

A képviselő-testület zárt ülésen döntött arról, hogy közigazgatási bírságot szab ki Mikóné Hirth Beátával, a Momentum helyi képviselőjével szemben a közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatt.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)