Külföldről is szép számmal érkezett nevezés a Gyulai Pálinkafesztivál párlatversenyére, amelynek érzékszervi bírálatát június 10-én és 11-én tartják.
A Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényét szeptember 17–19. között rendezik meg huszonegyedik alkalommal. Az esemény kísérőrendezvényeként idén is meghirdették a Brillante 2020 – Bérfőzők és Magánfőzők Nemzetközi Párlatversenye elnevezésű megmérettetést, amelyre hazai és külföldi nevezések is érkeztek.
Az érzékszervi bírálat helyszínén Lovassy György versenyigazgató, nemzetközi pálinkabíráló lapunknak elmondta: több szempontot is figyelembe vesznek annak érdekében, hogy a pálinkákat a lehető legalaposabban minősítsék.
– Húszpontos bírálati rendszerben értékeljük a párlatokat. Szempont az íz és illat tisztasága, a gyümölcskarakter megléte, a szájérzet, a textúra és az utóérzet harmóniája. 18 ponttal vagy a fölött lehet aranyérmes egy pálinka – emelte ki.
Varga-Bora Tímea főszervező elmondta, hogy idén a járványhelyzet miatt került szeptemberre az esemény. Kiemelte, hogy több szakmai programmal készülnek, többek között a Pálinka Show-val és gasztroelőadásokkal várják a látogatókat a koncertek mellett.
Adamik Anikó okleveles pálinkabíráló, a fesztivál szakmai koordinátora kérdésünkre kifejtette: idén is érkeztek nevezések a versenyre a határon túlról.
– Idén bérfőzetett és magánfőzetett tételeket vártunk, összesen 838 mintát neveztek be. Ezúttal is küldtek a határon túlról mintákat, Szerbia, Románia és Szlovákia mellett Horvátországból is érkezett hozzánk nevezés. A legtöbb mintát szőlőből kaptuk, amit a szilva és a kajszi követ. Mindez igazolja, hogy tavaly leginkább a hagyományos fajtákból főztek pálinkát – mondta el.