Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Divatdiéták

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2020. június 05. 17:00
Divatdiéták
„Az egészség a teljes testi, lelki, szociális jólét állapota”

A WHO megfogalmazása szerint „az egészség a teljes testi, lelki, szociális jólét állapota.” A testi egészség egyik feltétele az ideális testtömeg. Ez a Broca-index alapján =  testmagasság cm – 100.

 

Fotó: pixabay.com

A súlyingadozásnak nemcsak fizikai, hanem káros pszichológiai, lelki hatásai is vannak. Minden alkalommal, amikor visszahízunk, kudarcélményünk lesz, ami egyre jobban csökkenti az önbizalmat. De semmi baj! A „következő biztos módszerrel” sikerülni fog! Van belőlük bőven.

A fogyókúra reneszánszát éljük. Sok olyan módszer él a köztudatban, amely – rövid távon – biztos sikerrel jár. Azonban a tartós „kilók feletti győzelem” nem következik be, mivel a leadott súly gyorsan visszarakódik. Ennek oka legtöbbször az, hogy olyan diétákkal próbálkozunk, amelyek távol állnak a kiegyensúlyozott táplálkozástól, hosszú távon nem tarthatók, az anyagcserét előnytelenül befolyásolják. Rendszerint olyan táplálkozással kapcsolatos téves információkat közvetítenek, amelyek a laikusokat könnyen félrevezethetik.

A rendszerezhetőség kedvéért a divatétrendek kategóriájában több fő csoportot különböztetünk meg. Ezek a következők:

  • zsírdús diéták (pl. ketogén étrend)
  • fehérjediéták (pl. Atkins-féle diéta)
  • szénhidrátdús diéták (pl. Pritkin-diéta)
  • gyümölcsdiéta
  • elválasztó étrend (pl. testkontroll, 90 napos diéta)
  • egyéb étrendek (pl. vércsoportdiéta).

A divatfogyókúrák fő hátránya, hogy:

  • nem vezet pozitív életmód-változtatáshoz;
  • nem kiegyensúlyozott.

A többségében tudományos alapok nélkülözésével összeállított kúrák gyakran mellőznek olyan élelmiszercsoportokat, amelyeknek az elhagyása az étrendből hosszú távon hiányállapotok kialakulásához vezet.

Éppen ezért gyakran előfordul, hogy a diétázók inkább kárt, mint hasznot okoznak maguknak az általuk követett táplálkozási formával.

Jojóeffektus

A „jojó” során az ismételt fogyókúrázás, a szervezet fokozott energiaraktározása miatt, súlynövekedéssel jár együtt. Ennek elméleti hátterében az áll, hogy felborul a szervezetünk anyagcseréje, a test egyre jobban alkalmazkodik, egyre kevesebb kalóriát használ fel, amikor pedig a diéta abbamarad, a megnövekedett kalóriabevitel következtében többet raktároz, hízási folyamat indul be, s nehezebbé teszi a soron következő súlyleadást.

A gyors eredmény reményében történő „drasztikus” energiamegvonás (azaz kevesebb, mint 1200 kcal/ nap) elégtelen fehérjebevitellel jár. (A szükséglet egészséges felnőttek esetében kb. 1-1,3 gramm/testsúlykg). A fehérjékre azonban nagyon nagy szükségünk van sejtjeink működéséhez, hormonjaink szintéziséhez, immunrendszerünk épségéhez és az anyagcsere-folyamatok lebonyolításához. Ekkor szervezetünk elkezdi saját izmaink bontását, hogy fehérjéhez jusson.
Minden étrendnél vannak korlátok, amit be kell tartani, hogy eredményt érjünk el.
Az egészséges táplálkozási ajánlásban is. De az nem a felhasznált élelmiszereket, csak az elfogyasztandó mennyiséget korlátozza. Így nemcsak súlycsökkenést érünk el, hanem a kiegyensúlyozott tápanyagellátás az egészség megőrzését is biztosítja.

Amennyiben dietetikai tanácsra lenne szüksége, keresse fel a Gyulai Egészségfejlesztési Iroda (Béke sugárút 39.) munkatársait a +36 30/915-7550-es vagy a +36 30/915-7557-es telefonszámon.


Szalai Ilona
dietetikus

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)