Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A virtuális tér mindennapjaink szerves része lett

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR/Szabó Enikő • MAGAZIN • 2020. május 15. 16:30
A virtuális tér mindennapjaink szerves része lett
Elengedhetetlen a jól működő szülő-gyermek kapcsolat

„Amennyire a gyerekek és a kamaszok kisujjában van az internet világa, annyira keveset tudnak még az életről és a biztonságos, felelős döntésekről. Olykor kockáztatnak. Gyermeküket nyugodtan tekintsék az informatika szakértőjének, de az élettapasztalat és a kockázatmenedzsment terén továbbra is mi, a szülők maradunk a szakértők! Az internettel kapcsolatos problémák kezeléséhez elengedhetetlen a jól működő szülő-gyermek kapcsolat” – vallja Nancy E. Willard.

 

Forrás: pixabay.com

Az elmúlt kilenc hétben a sokat magasztalt, de legalább annyiszor szidott és elítélt virtuális tér a családok mindennapjainak szerves része lett, ott tanulunk, dolgozunk, teremtünk kapcsolatot, tájékozódunk. Ezzel párhuzamosan háttérbe szorultak a személyes kapcsolatok, sok esetben családon belül is.

Ebben a helyzetben fontos lenne, hogy figyeljünk az online világ veszélyeire, és beszélgessünk erről gyermekeinkkel. Cikkünkkel ehhez igyekszünk némi segítséget nyújtani a családoknak.

Fontos szempont, amit jó volna betartani: amit az életben nem teszel, azt ne csináld online se! Ez azt jelenti, hogy a való világ és a virtuális tér szabályai azonosak.

A másik fontos jelszó, amit érdemes leszögezni, így szól: használd az eszed, mielőtt közzéteszed! Ami egyszer felkerül a világhálóra az örök időkre ott marad, és nem biztos, hogy mindennek az interneten van a helye. A túlzott kitárulkozással az ember nemcsak saját magát, hanem környezetét is könnyen bajba sodorhatja.

A gyerekeknek és a fiataloknak az előbbieket is figyelembe véve a következőket javasoljuk:

  1. Mindig tartsd tiszteletben a többieket! Nem láthatod, milyen hatással vannak szavaid vagy az általad küldött képek másokra, ezért gondold meg, mit mondasz vagy küldesz másoknak.
  2. Használd az eszed, mielőtt közzéteszel valamit! Bármit küldesz vagy posztolsz online, legyen az fotó vagy szöveg, nagyon gyorsan elterjedhet, nem törölhető, örökre online maradhat.
  3. A jelszavadat kezeld úgy, mint a fogkefédet: ne oszd meg másokkal! A mobilszámodat csak a megbízható barátaidnak add meg!
  4. Blokkold a zaklatót! Tanuld meg, hogyan blokkolhatod vagy jelentheted azt, aki kellemetlenül viselkedik veled. Ne vágj vissza, ne válaszolj haragból!
  5. Mentsd el a bizonyítékot! Tanuld meg, hogyan mentheted el a sértő üzeneteket, képeket vagy online beszélgetéseket.
  6. Beszélj róla! Ha sérelem ért, mondd el egy felnőttnek, akiben megbízol, vagy hívd a Kék Vonal helpline számát, a 116-111-et.
  7. Ne állj félre, ha tudsz róla, hogy valakit zaklatnak! Támogasd az áldozatot, jelentsd a zaklatást! Te hogy éreznéd magad, ha senki nem állna melléd?

Az online világnak megvan az a hatalmas előnye – ami a mostani helyzetben is pótolhatatlanná tette –, hogy képes szinte bármilyen távolságot áthidalva közelebb vinni minket egymáshoz. Emellett azonban vannak veszélyei is, amelyekre mindenkinek oda kell figyelnie. A gyerekeket meg kell tanítani ezek kezelésére, hogy biztonságban legyenek a virtuális térben.  

 

Gyulai Ifjúsági Központ – Szabó Enikő

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)