Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Régiós szintű ifjúsági konferenciát szerveztek Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2024. március 19. 16:59
Régiós szintű ifjúsági konferenciát szerveztek Gyulán
Több mint száz diák és szakember vett részt a rendezvényen

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Több mint száz diák és szakember vett részt a Dél-Alföldi Ifjúsági Konferencián, melyet első alkalommal szervezett meg a Mi egy Másért Közhasznú Egyesület március 19-én a gyulai Vigadóban.

Szabó Enikő, a szervezet alelnöke, a Gyulai Ifjúsági Központ szakmai vezetője lapunknak elmondta: a Gyulai Ifjúsági Konferenciára évek óta érkeznek diákok a környékbeli településekről, ezért döntöttek úgy, hogy régiós szintűvé teszik a rendezvényt. Hozzátette: a szervezőmunkába a városi diákönkormányzat tagjai is bekapcsolódtak.

Mint ismertette, a mostani konferenciára mintegy 110 résztvevőt, ifjúsági és kulturális szakembereket, pedagógusokat, közösségszervezőket, civileket, valamint általános iskolásokat, középiskolásokat és egyetemistákat vártak.

Szabó Enikő, a Mi egy Másért Közhasznú Egyesület alelnöke, a Gyulai Ifjúsági Központ szakmai vezetője

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az eseményen előadások hangzottak el többek között a települési és iskolai ifjúsági érdekképviseletről, a fiatalok pályázati lehetőségeiről, az önkéntességről és az iskolai jogokról. Az elhangzottakról „word café” keretében beszélgethettek a diákok, és egy interaktív társasjáték révén is elmélyülhettek egy-egy témában – tudtuk meg az alelnöktől.

Ament Balázs elnök köszöntőjéből kiderült: Gyula mellett Szegedről, Hódmezővásárhelyről, Orosházáról, Mezőberényből, Békésről, Békéscsabáról, Okányból, Szabadkígyósról, Dombegyházáról, Medgyesegyházáról, Elekről, Kunágotáról és Telekgerendásról is regisztráltak a konferenciára.

Ament Balázs, a Mi egy Másért Közhasznú Egyesület elnöke 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere beszédében kifejtette: az ifjúság a legérzékenyebb a változásokra és a legfogékonyabb az újításokra. Hozzáfűzte: az önkormányzatok feladata, hogy megteremtsék a feltételeket ahhoz, hogy a fiatalok megvalósíthassák a számukra fontos terveket, projekteket.

Kiemelte: Gyula fontos iskolaváros is, ahol a bölcsődétől az egyetemig a köznevelés minden szintje jelen van, és ahol tankerületi központ és szakképző centrum is működik. Aláhúzta: a gyulai önkormányzat fenntartótól függetlenül segítséget nyújt a köznevelési intézményeknek, ha igénylik, hiszen ezek a fiatalok közösségi életének legfontosabb terei.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Hangsúlyozta: fontosnak tartják az oktatási épületek és a sportlétesítmények korszerűsítését, fejlesztését, a tehetséggondozást, az ösztöndíjprogramok működtetését, a város diákönkormányzat támogatását, a fiatalokkal való párbeszédet. Emlékeztetett: az ifjúsági feladatokat 2014 óta látja el Gyulán a konferenciát szervező Mi egy Másért Közhasznú Egyesület.

Kitért arra is, hogy a városban négy tehetségpont is működik, és az önkormányzat tárgyalásokat folytat a Nemzeti Tudósképző Akadémiával, amely a tudományos élet szépségeivel szeretné megismertetni a természettudományokban kiemelkedő eredményeket elért tanulókat.

Arról is beszélt, hogy a fürdővárosi önkormányzat 2018 után idén újra pályázik a Tehetségbarát Önkormányzat címre.

A városvezető beszédében azt is jelezte, hogy 2024-ben is megszervezi az EDÜ-t a városban az Erkel Diákünnepek Alapítvány.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Kovács Péter, a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket. Elmondta: Magyarország legnagyobb ifjúsági szervezeteket tömörítő ernyőszervének 105 tagszervezete van, köztük a Mi egy Másért Közhasznú Egyesület. Egyik fő célkitűzésük, hogy a hazai diákönkormányzatoknak 21. századi, modern támogatórendszere épüljön ki – mutatott rá beszédében.  

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)