Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szőlőt préseltek a Göndöcs-kertben

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.MAGAZIN • 2019. október 13. 14:40
Szőlőt préseltek a Göndöcs-kertben
Idén is felidézték a régi szüreti hagyományokat a német nemzetiségi önkormányzat rendezvényén

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A régi németvárosi hagyományokat elevenítették fel szombaton a Göndöcs-kertben, a gyulai sváb szüreti mulatságon és az azt követő bálban.

Mittag Mónika, az eseményeket szervező gyulai német nemzetiségi önkormányzat elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: kiemelten fontosnak tartják azokat a rendezvényeket, amelyek segítenek fenntartani a nemzetiségi hagyományokat, és összetartják a helyi sváb közösséget.

Emlékeztetett: a szüretelés és a szüreti bálok nagy múltra tekintenek vissza Gyula németek lakta városrészén. Felidézte: a sváb családoknak Sándorhegyen, a Kálvária-domb mellett volt szőlőjük, ahonnan lovas szekereken szállították haza a friss termést, hogy bort készítsenek belőle. Hozzátette: a régi időkben a sváb házak szinte mindegyikében volt borospince.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az elnök lapunknak elmondta: az első szüreti bált azzal a céllal szervezték meg a 80-as években a helyi német klub tagjai, hogy felelevenítsék a régi sváb szokásokat. Mint megtudtuk, idén több mint kétszázan vettek részt a programon.

A bált megelőző szüreti mulatságon a látogatók megnézhették, hogyan préselték elődeik a szőlőt, a friss mustot meg is lehetett kóstolni. A K. Schriffert Hagyományőrző Kör tagjai emellett paradicsomos káposztával, sült tarjával és borral kínálták a járókelőket.  

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A szervezők a gyerekeket szüreti játékokkal várták, a legkisebbek szőlő- és mustlopó versenyen tehették magukat próbára. A helyszínen a németvárosi óvodások és az Implom-iskola német nemzetiségi tagozatos diákjai adtak műsort.

A rendezvény után kezdődött a sváb bál a Vigadóban, ahol átadták a K. Schriffert József-díjat. Az elismerést idén Szikes Márton, a gyulai német nemzetiségi önkormányzat leköszönő tagja vehette át. (A díjátadóról külön cikkben számolunk be – a szerk.)

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)