Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Magyar Nemzeti Múzeumban és a várfürdőben is ünnepel júniusban az Erkel Ferenc Társaság

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2019. május 20. 14:00
A Magyar Nemzeti Múzeumban és a várfürdőben is ünnepel júniusban az Erkel Ferenc Társaság
Közgyűlésen fogadta el ez évi programtervezetét az idén 30 éves civil szervezet

Hymnus 175 címmel rendez nagy szabású emlékkoncertet június 15-én a Magyar Nemzeti Múzeumban az Erkel Ferenc Társaság és a Budapesti Filharmóniai Társaság. Másnap a Gyulai Várfürdő parkjában avatják fel Erkel Ferenc egészalakos szobrát. A zeneszerző nevét viselő civil szervezet május 18-i közgyűlésén fogadta el idei programtervezetét.

a közgyűlést dézsi jános alelnök vezette le

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Több évfordulóról is megemlékezik az idén harminc éves Erkel Ferenc Társaság, hangzott el a civil szervezet éves közgyűlésén a Mogyoróssy János Városi Könyvtár előadótermében, ahol a napirendi pontokat Somogyváry Ákos elnök távollétében Dézsi János alelnök ismertette. A jelenlévők elsőként a tavalyi beszámolót és a 2018. évi pénzügyi jelentést fogadták el, majd az idei programtervezet ismertetése és megszavazása következett.

A társaság legközelebbi rendezvénye június 15-én lesz a Magyar Nemzeti Múzeumban, délután 4 órától, illetve este hattól. Mindkét alkalommal a Himnusz megírásának és a Hunyadi László című opera bemutatásának 175. évfordulóját fogják megünnepelni a Budapesti Filharmóniai Társasággal közösen. Az eseményen az eredeti mű mellett az 1844. évi pályázati kiírásra beérkezett, és máig fennmaradt pályaművek is felcsendülnek.

Mint ismeretes, Erkel Ferenc szépunokájaként Somogyváry Ákos immár negyedszázada kutatja a Himnusz keletkezésének történetét. A június 15-i koncert műsorába bekerült öt szerzemény neki köszönhetően került elő. Ezeket a darabokat március 15-én a gyulai városházán is előadták.

Dézsi János elmondta, a Magyar Nemzeti Múzeumra azért esett helyszínként a választás, mert a Budapesti Filharmóniai Társaságnak, amely jogutódja az Erkel Ferenc által 1853-ban létrehozott Filharmóniai Társaság Zenekarának, itt van a székhelye. Az eseményen, amely a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg, Gyula városát hivatalos küldöttség képviseli, de az sem kizárt, hogy buszt is indítanak az érdeklődők részére. A koncert részletes programja a Magyar Nemzeti Múzeum honlapján található meg.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Másnap, június 16-án a megemlékezések sora a Gyulai Várfürdő parkjában folytatódik, ahol egy egészalakos Erkel-szobrot lepleznek majd le az egyik tölgyfa alatt. A kompozíció padon ülve ábrázolja Erkelt, azzal a szándékkal, hogy fotózkodás végett mellé lehessen ülni. Egyik kezében a Bánk bán kézirata lesz, a másikban egy pohár bor. Dézsi János megjegyezte: nagyon ritka a magyar történelemben, hogy egészalakos Erkel-szobrot avassanak, ám még ennél is ritkább, hogy ez a Himnusz 175. évfordulóján történjen meg. A térplasztika felállítását a Gyulai Várfürdő kezdeményezte és bonyolítja.

Ugyancsak ezekben a napokban rendeznék meg az Erkel Ferenc Emlékházban a portálunkon is meghirdetett 48 órás maratoni előadás-sorozatot. Ennek részleteit azonban még nem pontosították. A társaság november 7-ről, a zeneszerző születése napjáról sem feledkezett meg: erre az évfordulóra kamarakoncerttel készülnek.

Az ülésen szóba került az is, hogy a budakeszi Erkel Ferenc Művelődési Központ felvetésére fontolóra vették, hogy a társaság megalapításának 30. évfordulójára, amely szintén idén van, megjelentetnek egy ünnepi kiadványt. A kötet cikkeinek megírására azokat kérnék fel, akik meghatározó szerepet játszottak a társaság életében.

Az összejövetelen megfogalmazódott: mivel az idei a második éve annak, hogy a társaság könyvelési mérlege negatív, a civil szervezet elveszíti közhasznúságát. Ez azonban nem jár semmiféle előnytelen változással. Sőt, a civil szervezetnek vannak megtakarításai, amelyek kamatoznak, hangsúlyozta Dézsi János.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)