Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A csíkszentdomokosi Antal István vehette át városunk különdíját a Brillante 2019 versenyen

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gurzó K. Enikő • HÍREK • 2019. április 14. 09:30
A csíkszentdomokosi Antal István vehette át városunk különdíját a Brillante 2019 versenyen
Egy gönci magyar kajszi és egy fekete berkenye tarolt idén a párlatok mustráján

Rekordszámú, összesen 1182 minta érkezett be idén a Brillante 2019 – Bérfőzetők és Magánfőzők Nemzetközi Párlatversenyére, amelynek eredményeit a huszadik Gyulai Pálinkafesztivál második napján, április 13-án jelentették be a nagyszínpadon. A bérfőzetek 62 százaléka, a magánfőzetek 59 százaléka lett érmes. A Brillante 2019 versenyen fődíjat a Szabolcs Aranya Pálinkaház Bt. vehette át. A miskolci Galambos Gergely lett a legeredményesebb bérfőzető, a Gyenesei Pálinkárium a legeredményesebb magánfőző. A legjobb bérfőzetett párlat kategória nyertese Galambos Gergely 2018-as évjáratú gönci magyar kajszi párlata lett, a legjobb magánfőzött párlat kategóriában pedig a Gyenesei Pálinkárium 2017-es évjáratú fekete berkenye mintája győzött idén Gyulán.

a legjobb pálinkakészítők 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az eső is elállt a Brillante 2019 – Bérfőzetők és Magánfőzők Nemzetközi Párlatversenyének eredményhirdetésére, amelynek közönségét elsőként Bora Imre köszöntötte. A fesztiváligazgató kiemelte: a versenyszellemű termelők az idei megmérettetésre 1182 mintát neveztek be, ezek jelentős része a bér- és magánfőzdékből került ki. Mint mondta, kitűnő párlatok születtek.

Gyula város polgármestere, Görgényi Ernő így fogalmazott: az elmúlt két évtized jelentős mértékben hozzájárult a magyar pálinkakultúra fejlődéséhez. A versenynek is köszönhetően a fesztivál inspirációt nyújtott sok-sok magán- és bérfőzőnek ahhoz, hogy egyre magasabb minőségű italt készítsen. Az elöljáró befejezésül köszönetét fejezte ki mindazoknak, akiknek szerepük van abban, hogy a magyar pálinkakultúra a magyar csúcsgasztronómia szerves részévé vált.

Lovassy György versenyigazgató aláhúzta: egyetlen egyszer történt meg a Gyulai Pálinkafesztivál történetében, hogy ezer feletti mintát neveztek be a mustrára. Ebben a történelmi évben, a huszadik fesztivál alkalmával sikerült túllépni ezt a számot, ugyanis 589 magánfőzött párlatot és 407 bérfőzetet kellett minősítenie a zsűrinek. Az eredmények is igen szépen alakultak, hisz a bérfőzetek 62 százaléka érmes lett, ebből a termékek 12 százaléka, vagyis ötven minta aranyat kapott, 21 százaléka ezüstöt, 28 százaléka pedig bronz minősítést szerzett. A magánfőzött párlatok 59 százaléka lett érmes, ebből 7 százalék aranyat ért, 32 bronzérmet, a többi ezüstösen fénylett.

A versenyigazgató kijelentette: jóllehet, ő nem kóstolhatott, a zsűri tagjai egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy nagyon szép minták születtek.

 

Szabolcs Aranya Pálinkaház Bt. volt a legeredményesebb bérfőzde

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A Brillante 2019 versenyen fődíja

A Brillante 2019 versenyen fődíjat vehetett át a Szabolcs Aranya Pálinkaház Bt., mint a legeredményesebb bérfőzde (Póka György festőművész különdíját is megkapta); a miskolci Galambos Gergely mint a legeredményesebb bérfőzető; a Gyenesei Pálinkárium mint a legeredményesebb magánfőző. A legjobb bérfőzetett párlat kategória nyertese Galambos Gergely 2018-as évjáratú gönci magyar kajszi párlata lett, a legjobb magánfőzött párlat kategóriában pedig a Gyenesei Pálinkárium 2017-es évjáratú fekete berkenye mintája győzött.

 

Pataki Attila vilmoskörte párlata Champion-díjat érdemelt 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Champion-díj

Champion-díjat nyert: Pucsok Sándor almapárlata; Pataki Attila vilmoskörte párlata; Bacsó Gyula debreceni bőtermő meggy párlata; Cseke Zsolt cacanska lepotica párlata; Bartik Ádám banánpárlata; Guba Krisztián sörpárlata; Tóth Tamás Csaba Hunyor elnevezésű párlata; Galambos Gergő gönci magyar kajszi párlata; Szabóné Kovács Zsuzsanna Katinka szilva és besztercei szilva párlata; Galántai János szomolyai fekete cseresznye, tokaji aszútörköly és kékfrankos borseprő párlata; a Gyenesei Pálinkárium kék áfonya, fekete berkenye, Othello, szilva és mandarin párlata.

 

Gyula városától és görgényi ernőtől a csíkszentdomokosi Antal István vehetett át különdíjat

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Különdíjak

Különdíjat kapott: Gyula városától a csíkszentdomokosi Antal István; a Gyulai Várfürdőtől Vass Csongor és János András Előd; a Gyulahús Kft.-től Pataki Attila, aki a legtöbb, 39 mintával nevezett be a versenyre; a Gyulai Várszínháztól Tóth Tamás Csaba és Galántai János; a NAV-tól Szkók Krisztián; a Magyarországi Szóvivők Országos Egyesületétől Guba Krisztián; a Békés megyei önkormányzattól Ladnyik Zsolt, aki a Legeredményesebb Békés Megyei Bérfőzető címet kapta meg, valamint Bartik Ádám, aki a Legeredményesebb Békés Megyei Magánfőző lett.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)