a legjobb pálinkakészítők
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
Az eső is elállt a Brillante 2019 – Bérfőzetők és Magánfőzők Nemzetközi Párlatversenyének eredményhirdetésére, amelynek közönségét elsőként Bora Imre köszöntötte. A fesztiváligazgató kiemelte: a versenyszellemű termelők az idei megmérettetésre 1182 mintát neveztek be, ezek jelentős része a bér- és magánfőzdékből került ki. Mint mondta, kitűnő párlatok születtek.
Gyula város polgármestere, Görgényi Ernő így fogalmazott: az elmúlt két évtized jelentős mértékben hozzájárult a magyar pálinkakultúra fejlődéséhez. A versenynek is köszönhetően a fesztivál inspirációt nyújtott sok-sok magán- és bérfőzőnek ahhoz, hogy egyre magasabb minőségű italt készítsen. Az elöljáró befejezésül köszönetét fejezte ki mindazoknak, akiknek szerepük van abban, hogy a magyar pálinkakultúra a magyar csúcsgasztronómia szerves részévé vált.
Lovassy György versenyigazgató aláhúzta: egyetlen egyszer történt meg a Gyulai Pálinkafesztivál történetében, hogy ezer feletti mintát neveztek be a mustrára. Ebben a történelmi évben, a huszadik fesztivál alkalmával sikerült túllépni ezt a számot, ugyanis 589 magánfőzött párlatot és 407 bérfőzetet kellett minősítenie a zsűrinek. Az eredmények is igen szépen alakultak, hisz a bérfőzetek 62 százaléka érmes lett, ebből a termékek 12 százaléka, vagyis ötven minta aranyat kapott, 21 százaléka ezüstöt, 28 százaléka pedig bronz minősítést szerzett. A magánfőzött párlatok 59 százaléka lett érmes, ebből 7 százalék aranyat ért, 32 bronzérmet, a többi ezüstösen fénylett.
A versenyigazgató kijelentette: jóllehet, ő nem kóstolhatott, a zsűri tagjai egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy nagyon szép minták születtek.
Szabolcs Aranya Pálinkaház Bt. volt a legeredményesebb bérfőzde
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
A Brillante 2019 versenyen fődíja
A Brillante 2019 versenyen fődíjat vehetett át a Szabolcs Aranya Pálinkaház Bt., mint a legeredményesebb bérfőzde (Póka György festőművész különdíját is megkapta); a miskolci Galambos Gergely mint a legeredményesebb bérfőzető; a Gyenesei Pálinkárium mint a legeredményesebb magánfőző. A legjobb bérfőzetett párlat kategória nyertese Galambos Gergely 2018-as évjáratú gönci magyar kajszi párlata lett, a legjobb magánfőzött párlat kategóriában pedig a Gyenesei Pálinkárium 2017-es évjáratú fekete berkenye mintája győzött.
Pataki Attila vilmoskörte párlata Champion-díjat érdemelt
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
Champion-díj
Champion-díjat nyert: Pucsok Sándor almapárlata; Pataki Attila vilmoskörte párlata; Bacsó Gyula debreceni bőtermő meggy párlata; Cseke Zsolt cacanska lepotica párlata; Bartik Ádám banánpárlata; Guba Krisztián sörpárlata; Tóth Tamás Csaba Hunyor elnevezésű párlata; Galambos Gergő gönci magyar kajszi párlata; Szabóné Kovács Zsuzsanna Katinka szilva és besztercei szilva párlata; Galántai János szomolyai fekete cseresznye, tokaji aszútörköly és kékfrankos borseprő párlata; a Gyenesei Pálinkárium kék áfonya, fekete berkenye, Othello, szilva és mandarin párlata.
Gyula városától és görgényi ernőtől a csíkszentdomokosi Antal István vehetett át különdíjat
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
Különdíjak
Különdíjat kapott: Gyula városától a csíkszentdomokosi Antal István; a Gyulai Várfürdőtől Vass Csongor és János András Előd; a Gyulahús Kft.-től Pataki Attila, aki a legtöbb, 39 mintával nevezett be a versenyre; a Gyulai Várszínháztól Tóth Tamás Csaba és Galántai János; a NAV-tól Szkók Krisztián; a Magyarországi Szóvivők Országos Egyesületétől Guba Krisztián; a Békés megyei önkormányzattól Ladnyik Zsolt, aki a Legeredményesebb Békés Megyei Bérfőzető címet kapta meg, valamint Bartik Ádám, aki a Legeredményesebb Békés Megyei Magánfőző lett.





























































































































































