Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Összeállt a Gyulai Pálinkafesztivál programja

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2021. szeptember 04. 13:17
Összeállt a Gyulai Pálinkafesztivál programja
Mutatjuk, mivel várják a látogatókat

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Vezetett pálinkakóstolással és koncertekkel is várják a látogatókat a Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényének számító Gyulai Pálinkafesztiválon, amelyet 21. alkalommal szerveznek meg szeptember 16. és 18. között a várkertben.

Bora Imre fesztiváligazgató közleményében emlékeztetett: a fürdővárosban régi hagyománya van a pálinkafőzésnek, 1731-ben báró Harruckern János György alapította a régió első pálinkafőzdéjét a gyulai várban.

Felidézte: az első Kisüsti Pálinka Fesztivált 2000-ben tartották Gyulán, ez volt az első olyan rendezvény az országban, amely felvállalta a magyar pálinka népszerűsítését.   

Kiemelte: a fesztiválon az ország pálinkagyártóinak több száz termékével ismerkedhetnek meg a látogatók, és számos programon vehetnek részt az érdeklődőket.

Mint ismertette, a nyitónapon fúvósok és mazsorettesek kíséretében vonulnak fel a pálinkalovagrendek a Százéves cukrászdától a gyulai várig, ahol új lovagokat avatnak.

A rendezvény keretében elkészül a nemzeti összetartozás pálinkája az anyaországból és a határon túlról érkező szőlőpárlatokból. A ceremónián a Hollóházi Porcelán egyedi sorszámmal ellátott, névre szóló butéliáiba töltik a házasított italt.

Folytatódik a fesztivál gasztronómiai sorozata is, ezúttal a szőlőpálinka lesz a téma. A meghívott szakemberek és a pálinkavilág ismert szereplői Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács vezetésével tartanak bemutatókat, látványfőzéseket és kóstolókat az Almásy-kastély Stefánia-szárnyában.

Vezetett pálinkakóstoláson is részt vehetnek az érdeklődők Adamik Anikó pálinkaszakértő irányításával. A jelentkezők megismerhetik a fesztivál legkülönlegesebb párlatait, és a gyulai várban azt is megnézhetik közelről, hogy főzik a pálinkát.

A rendezvény keretében tartják a Brillante – 2021 Bérfőzetők és Magánfőzők Nemzetközi Párlatversenyének eredményhirdetését, ahol díjazzák a legjobb bérfőzetett és magánfőzött párlatot, valamint a legeredményesebb magánfőzőt, bérfőzetőt és bérfőzdét. A korábbi évekhez hasonlóan a fődíjak mellett champion, azaz kategóriagyőzteseket is hirdetnek, illetve arany, ezüst és bronz minősítéseket osztanak ki. Emellett a legvadabb párlatnak, az év szőlőpárlatának és a legjobb Békés megyei párlatnak járó díjat is átadják.

A fesztiválon fellép többek között az Irigy Hónaljmirigy, a TNT, a Majka & Curtis, a Halott Pénz és a Neoton Família Sztárjai, de közfoglalkoztatási kiállítás és vásár is lesz a helyszínen. A gyerekeket játszóházzal, vidámparkkal és kulturális programokkal várják – olvasható a közleményben.

A rendezvény részletes programja a www.gyulaipalinkafesztival.hu oldalon található. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)