Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megnyílt az első gyulai nemzetközi művésztábor

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2019. április 09. 14:30
Megnyílt az első gyulai nemzetközi művésztábor
Bárki betekinthet az alkotási folyamatokba

Hagyományteremtő szándékkal szervezték meg idén első alkalommal a gyulai nemzetközi művésztábort, amelyre Üzbegisztánból is jött részvevő. A városunkba érkezett alkotókat és a kezdeményezést sajtótájékoztatón mutatták be április 9-én. A tábor kiállítása csütörtökön nyílik meg az Erkel Ferenc Művelődési Központ galériájában.

Megnyílt az első gyulai nemzetközi művésztábor

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Az önkormányzat vendégházában megrendezett sajtótájékoztatón Kónya István, Gyula város alpolgármestere kifejtette, az egyhetes művésztábort hagyományteremtő szándékkal szervezte meg az önkormányzat a Centrum Gyógyszertár támogatásával. Mint mondta, ezzel az első lépését tették meg annak, hogy a nyári művésztelep mellett legyen Gyulának egy nemzetközi alkotótábora is. Az alpolgármester aláhúzta: bíznak abban, hogy a részvevőknek megtetszik a város és a város környéke, ezért jövőre, sőt azt követően is eljönnek Gyulára.

– Ez egy nyitott tábor, az alkotás folyamatát bárki megtekintheti. Hívjuk és várjuk az önkormányzat vendégházába mindazokat, akik szeretik a művészeteket – hangsúlyozta Kónya István.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Az alkotók egyikétől, Buday Mihálytól megtudtuk, tizennégy éve szervez művésztáborokat. Most Zalaszentgyörgyről érkezett, mert ott él, de vajdasági származású. Törökbecsén született, a szerbiai háború idején költözött át családjával Magyarországra. Úgy vélte, a művésztelepek elsősorban azért jók, mert ezek keretében nem csupán régi ismerősökkel tölthetnek együtt néhány napot, de új barátságokat is köthetnek. Ilyenkor kiengedhetik a gőzt, és kizárólag a művészetnek élhetnek.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Fontosak ezek az alkalmak, pontosította Buday Mihály, mert másképpen festenek Ukrajnában, mint például Szerbiában vagy Romániában, így tanulhatnak egymástól. Céljuk persze az is, hogy a helyi művészeket is bevonják a tábor mindennapjaiba, legyenek ők profik, vagy műkedvelők. Hisz aki szívből fest, az jól fest, mutatott rá az alkotó.

Mivel mindig az indulás a legnehezebb, tapasztaltabb művészek ötleteit, javaslatait kérték ki, hogy az esetleges buktatókat kiküszöböljék. Sokat segített nekik Alim Adilov, aki egyben a tábor művészeti vezetője is. Alim Solymáron lakik, és immár huszonhét éve él Magyarországon. Ez a kommunikációt nagyban megkönnyíti.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

A képzőművész elárulta: Üzbegisztán az a legtávolabbi hely, ahonnan alkotó érkezett, de Ukrajnából, Romániából és Szerbiából is jöttek vendégek.

A művésztábor kiállítása csütörtökön 17 órakor nyílik meg az Erkel Ferenc Művelődési Központ földszinti galériájában. Részben azokból a képekből, amelyek itt készülnek, részben azokból, amelyeket a művészek magukkal hoztak. Ezeket meg is lehet majd vásárolni.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)