Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Határon túli tárlatot ajánl a gyulaiak figyelmébe az Arad–Gyula Kapcsolatokért Egyesület

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2019. április 09. 09:00
Határon túli tárlatot ajánl a gyulaiak figyelmébe az Arad–Gyula Kapcsolatokért Egyesület
A magyar festészet nagyjainak alkotásaiból nyílt kiállítás az aradi múzeumban

Visszaszolgáltatások. Volt egyszer egy képtár címmel nyílt időszaki kiállítás az Arad megyei múzeum művészeti részlegén. A tárlaton azok a remekművek tekinthetők meg, amelyeket 1913-ban a budapesti Szépművészeti Múzeum helyezett letétbe a Kultúrpalotában. Az alkotások május 2-ig tekinthetők meg, gyermekeknek díjtalan a belépés.

A magyar festészet nagyjainak alkotásaiból nyílt kiállítás az aradi múzeumban

Fotó: Kurunczi Ferenc

Réti István, Vastagh György, Neogrády Antal, Feszty Árpád, Nyilassy Sándor, Boemm Ritta, Pállya Celesztin és Balla Frigyes Fülöp képei tekinthetők meg az Arad megyei múzeum művészeti részlegének időszaki kiállítóterében. A 19. század végét és a 20. század elejét idéző válogatást a Maros-menti város egykori kiemelkedő személyiségeinek arcképei egészítik ki.

A budapesti remekművek a Kultúrpalota 1913. évi ünnepélyes avató ünnepségére érkeztek Aradra a budapesti Szépművészeti Múzeumból. A kiállítást az Arad-Gyula Kapcsolatokért Egyesület ajánlja a gyulaiak figyelmébe.

 

 

Fotó: Kurunczi Ferenc

Adriana Pantazi művészettörténész, kurátor a megnyitón elmondta, az első magyar képzőművészeti kiállítás 1889-ben nyílt meg a királyi főgimnázium épületének dísztermében. Mivel volt rá igény, ezt újabbak követték, míg végül a település elöljárói és a Kölcsey-egyesület vezetősége elhatározta, megalapítja a városi képtárat. 1914-ben már 150 alkotása volt a gyűjteménynek.

 

 

Fotó: Kurunczi Ferenc

Az alkotások java része, több mint száz munka, a budapesti Szépművészeti Múzeum jogelődjéből érkezett a Kultúrpalotába. Ezek mindenike a magyar festészet nagyjainak életművét gazdagítja. A kollekció a Trianonban meghúzott új országhatárok miatt nem térhetett vissza a magyar fővárosba.

A kiállítás hétfő kivételével 9–17 óra között látogatható. Gyermekeknek a belépés ingyenes.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)