Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Salacz Gyulára emlékeztek a fürdővárosban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2022. január 31. 16:45
Salacz Gyulára emlékeztek a fürdővárosban
A gyulai születésű polgármesternek köszönhetően Arad európai szintű nagyvárossá vált

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Salacz Gyula, Arad egykori polgármestere 190 éve született Gyulán. Az évforduló alkalmából koszorúzást tartottak Kossuth utcai emléktáblájánál január 31-én az Arad–Gyula Kapcsolataiért Egyesület szervezésében.   

A koszorúzáson beszédet mondó Bagyinszki Zoltán kiemelte: Salacz Gyula munkássága révén Arad európai szintű nagyvárossá formálódott.

– Az egykori polgármester Gyulán született 1832. január 31-én a mai Horváth Ferenc utcában. Gyulán és Aradon végezte a gimnáziumot, Gyulán az első két évet magántanulóként. Később Arad neves polgármestere volt 1875 és 1901 között – fejtette ki.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Hangsúlyozta: Arad az ő idejében lett provinciális településből európai rangú vármegyeszékhely. Vezetése alatt kialakult a város szerkezete, a közlekedési hálózat, létrejöttek a korai szecesszió épületek, a kulturális intézmények, iskolákat alapítottak; érdemi gazdaság és iparfejlesztés jellemezte a várost. 

Bagyinszki Zoltán hozzátette: Aradon a vasúttársaság, a vagongyár, a vasöntöde és az első magyar autógyár is Salacz Gyula polgármestersége alatt kezdte meg a termelést.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A polgármester érdemei elismeréseként, a városfejlesztésért III. osztályú vaskoronarendet, királyi tanácsosi címet kapott az uralkodótól, és nemességet is nyert. Országgyűlési képviselőként a gyulai politikus 1901–1906 között képviselte Arad városát a parlamentben – derült ki a beszédből.

Az eseményen koszorúkat helyeztek el az emléktáblánál a város és a jelen lévő diákok nevében. A gyulai programmal egy időben Aradon megkoszorúzták Salacz Gyula 2012-ben felavatott szobrát a város, a prefektúra, az RMDSZ és a Kölcsey Egyesület nevében. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)