Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ősbemutatónak volt a helyszíne a Gyulai Várszínház

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2019. április 04. 16:00
Ősbemutatónak volt a helyszíne a Gyulai Várszínház
Tóth Péter zongorakoncertjén csendült fel először Benedekfi István Bohémélet-parafrázisa

Először csendült fel a Gyulai Várszínház Kamaratermében Benedekfi István Nagy parafrázis Puccini Bohéméletének témáira című műve, amelyet Tóth Péter biztatására komponált meg. A világjárta fiatal zongoraművész április 3-án hangversenyezett a gyulai teátrumban.

Tóth Péter zongorakoncertjén csendült fel először Benedekfi István Bohémélet-parafrázisa

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Czene Ferenc emlékére ajánlotta fel április 3-i koncertjét Tóth Péter zongoraművész. A békéscsabai születésű világhírű muzsikus este lépett fel a Gyulai Várszínház Kamaratermében, miután kora délután ugyanitt diákoknak tartott rendkívüli zeneórát a Wenckheim Krisztina Közalapítvány felkérésére. Az eseményről egy filmfelvétel is készült, amelyet a YouTube-csatornára töltenek majd fel, hogy minél több iskolás megtekinthesse.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Tóth Péter köszöntőjében elmondta, Czene Ferenc mindig eljárt a koncertjeire. Amikor Los Angelesben lépett fel, ott is megjelent. Mint mondta, nagyszerű ember volt, támogatója a művészeteknek. A meghívott előadó Benedekfi Istvánról is említést tett, aki hozzá hasonlóan jól ismert zongoraművész, ám emellett zeneszerző is. Egyik beszélgetésük alkalmával merült fel, hogy Giacomo Puccini Bohémélet operájára még nem készült zongoraátirat. Ekkor javasolta barátjának Tóth Péter, írjon egyet. Ennek eredményeként született meg a Nagy parafrázis Puccini Bohéméletének témájára. Mivel a művet még sehol nem adták elő, a gyulai koncert közönsége hallgathatta meg először.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A hangverseny első részében emellett Schubert négy impromptu-szerzeménye, a C-moll, az Esz-dúr, a Gesz-dúr és az Asz-dúr is felcsendült. A koncert második részét pedig maga a publikum állította össze egy kívánságlista alapján. A kiválasztott művek közé Mozart h-moll Adagiója, Beethoven cisz-moll, opusz 27-es Holdfény-szonátája, Liszt Genfi harangok című kompozíciója került be. Mindközül azonban Debussy bizonyult a legnépszerűbbnek, hisz tőle Tóth Péter két alkotást is megszólaltathatott, a Granadai este és a Kertek az esőben címűt. A ráadásszám Liszt Balcsillagzata lett. A nagyérdemű vastapssal jutalmazta az előadót, aki kotta nélkül és páratlan precizitással fogalmazta meg egyedi zenei értelmezéseit.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)