Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tájház, bolt és rendezvényterem is lesz a „Máriás” házban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2019. február 07. 13:00
Tájház, bolt és rendezvényterem is lesz a „Máriás” házban
A műemlék jellegű épület felújításának menetét közmeghallgatáson ismertették

Közmeghallgatást tartott február 6-án Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzata a K. Schriffert utcai német klubban, ahol a Máriás-ház felújítása mellett a nemzetiségi pedagógusképzésben részvevők ösztöndíj-lehetőségeiről és a németvárosi óvoda fejlesztéseiről is szó esett. Az összejövetelen mindenkit arra biztattak, regisztráljon a nemzetiségi névjegyzékbe.

Közmeghallgatást tartott Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzata

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Gyula város legrégebbi épülete, a németvárosi Máriás-ház felújításának fejleményeiről Mittag Mónika, Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke számolt be a közmeghallgatás részvevőinek. Az előzményekről elmondta, Gyula város önkormányzata tavaly nyújtotta be azt a pályázatot, amellyel 10 millió forintot nyert a tető felújítására. Mivel a pozitív elbírálás ugyanennyi önerőt feltételezett a testület részéről, és eredetileg 20 milliót kértek, a képviselő-testület úgy döntött, 10 millió helyett 20 millió forinttal növeli meg az összeget, mutatott rá Csige Gábor, Gyula város jegyzője.

Mittag Mónika a bejelentéshez hozzátette, a már rendelkezésükre álló 30 millió forint minden bizonnyal hamarosan kiegészül, hisz a közmeghallgatás napján a Napkör Egyesület is benyújtotta dokumentációját egy 500 millió forintos TOP-pályázatra. A német nemzetiségi önkormányzat 70 millió forintot kapna a tételből, ezt is a Máriás-ház rehabilitációjára fordítaná.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Az ismertetőből megtudtuk, a ház első, utcára néző frontja, amely a legrégebbi, tájház jelleget kapna. Itt tisztaszobát, konyhát és lakószobát rendeznének be a német klubban található bútorok felhasználásával. A később épült szárnyban klubhelység, iroda és biliárdszalon lenne, mellette egy 21. századi kiszolgáló tömb, mosdóval, konyhával és bolttal, a most még üres részre pedig ráépülne egy csarnok, amely hozzávetőleg száz személyt fogadhatna be. Itt kiállításokat rendeznének, illetve más összejöveteleket, például a közmeghallgatásokat. A kocsiszín megmaradna, az udvar is, de más formát öltene, felrissülne. A beruházás összköltsége 200 millió forint, ennek fele elméletileg már megvan. Várnak még kiegészítést Ritter Imre parlamenti képviselő közbenjárására, illetve 30 milliót egy másik forrásból, mutatott rá Mittag Mónika. Úgy vélte, miután a fejlesztéssel elkészülnek, sokkal kulturáltabb körülmények között fogják tudni megtartani összejöveteleiket.

A németvárosi óvodáról kifejtette, az intézmény nagyon jól gazdálkodott ebben az évben. Ez annak is köszönhető, hogy parlamenti képviselőjük, Ritter Imre támogatásával több mint 8 millió forint nemzetiségi kiegészítő támogatásban részesültek. Ebből teljesen felújítottak egy csoportszobát, a konyhát és két udvari játékot. De vásárolhattak ágyakat is, és cserélhettek ajtót.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

A nemzetiségi pótlék kapcsán Mittag Mónika aláhúzta, 2019-ben 15 százalékról 30 százalékra emelkedett. A többletjuttatás azokat a pedagógusokat érinti, akiknek már megvan a nemzetiségi diplomájuk. Akiknek még nincs, de nemzetiségi tanító- vagy tanárképzőbe járnak, nappali tagozaton 80 ezer forint, levelezőn 40 ezer a havi ösztöndíjuk. Az elnök ezek után mindenkit arra biztatott, írassa német óvodába, iskolába a gyermekét, unokáját.

A tavalyi év munkabeszámolóját követően az egybegyűltek az idei rendezvénytervezetet is meghallgathatták. Ebből kiderült, hogy ebben az esztendőben is lesz téltemetés, József- és Márton-nap, tojásfa-állítás, Szeretethíd önkéntes program, Múzeumok éjszakája a Máriás-házban, szilvalekvárfőző-verseny, és a K. Schriffert díjnak is megtalálják majd a gazdáját. Testületi üléseiket 2019-ben is minden hónap első szerdáján délután 4 órától tartják, ezekre minden érdeklődőt szeretettel várnak a klubhelységbe.

A K. Schriffert Hagyományőrző Kör elmúlt évéről Kovácsné Murvai Zsuzsanna elnök számolt be. 2018-ban huszonöt alkalommal találkoztak, sokat kirándulnak, részt vettek a Munkácsy Mihály Múzeum által rendezett tortamustrán, és férfiasabb, kötetlenebb egyesületi életet éltek. Kovácsné Murvai Zsuzsanna fontosnak tartotta megjegyezni, hogy jó a kapcsolatuk az egyházzal, és azon vannak, hogy aktívan bekapcsolódjanak a németvárosi olvasókör eseményeibe.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

A közmeghallgatáson elhangzott, mindazok, akik szavazni szeretnének majd a német jelöltekre a közelgő helyhatósági választásokon, regisztráljanak a német nemzetiségi névjegyzékbe, amennyiben ezt még nem tették meg.

Az összejövetelen a lakosság részéről is megfogalmazódott néhány javaslat. Felmerült, hogy mielőbb rendbe kéne tenni a németvárosi temető kápolnáját, a plébániatemplom megrepedezett falait, és az sem ártana, ha a közlekedés nagyobb tekintettel lenne a kerékpárosok biztonságára Németváros főbb utcáin.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)