Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Vidáman szeretne dolgozni az Y-generáció

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2018. december 13. 09:00
Vidáman szeretne dolgozni az Y-generáció
A szakképzésben rejlő lehetőségekről tartottak fórumot a Harruckern-iskolában

Fel kell készülnie a társadalomnak az Y- és az alfa-generációk befogadására, hangzott el a Tanulási utak a középfokú oktatásban című szakmai rendezvényen, amelyet a Gyulai Szakképzési Centrum a Gyulai Tankerületi Központtal közösen tartott meg december 12-én a Harruckern-iskolában. Az előadók rámutattak, a kreatív és a segítő szakmák egészen biztosan nem fognak eltűnni.

a szakképzésről TARTOTTAK fórumot  a Harruckern-iskolában

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Fórumot tartottak általános és középiskolák képviselőinek részvételével a gyulai Harruckern János iskolában, ahol a megjelenteket elsőként Kovács Zsuzsanna, a Gyulai Szakképzési Centrum főigazgatója köszöntötte. Az intézményvezető kifejtette, a fórum megszervezése azzal a céllal fogalmazódott meg bennük, hogy megmutassák a szakmai továbbtanulási lehetőségeket az általános és középiskolákban dolgozó kollégáiknak, az ő közvetítésükkel pedig a pálya- és iskolaválasztás előtt álló tanulóknak.

A Gyulai Tankerületi Központ igazgatója, Teleki-Szávai Krisztina üdvözlő szavaiban így fogalmazott: igen fontosnak tartja, hogy a családi segítség, támogatás mellett az oktatási intézmények pedagógusai is abba az irányba tereljék tanítványaikat, ahol a jövőben megtalálhatják boldogságukat, ahol kiteljesedhetnek. Ez a fajta ismeretátadás ugyanis az egész életüket meghatározhatja.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Jancsurák József, a GYSZC szakmai főigazgató-helyettese a szakképzésben rejlő lehetőségekről beszélt, elsősorban Békés megye és Gyula városa vonatkozásában. Külön fejezetet szentelt annak felvázolására, milyen követelményeket állít, és milyen végzettséget kínál a szakgimnázium, milyet a szakközépiskola, és rámutatott, hogy a továbbtanulás mindenki előtt nyitva áll. Amennyiben a diák erre hajlandóságot mutat, hangsúlyozta, a szakma megszerzése után is szerezhet felsőfokú diplomát. Ma már adott például az, hogy a fiatal alkalmazottként vegyen részt a mérnökprogramokban. Jancsurák József kiemelte: jó néhány példájuk van már erre a saját iskolájukban is.

A szakmai főigazgató-helyettese szólt arról, mennyire nehéz azokkal a gyermekekkel foglalkozni, akik kisodródnak, akiket nehéz becsalogatni az iskolába. Nekik a két évfolyamos Szakképzési Hídprogramot kínálják. Akik ebben részt vesznek, ösztöndíjat is kapnak.

A jelenlévők hallhattak a tanulói szerződésekről is, amelyek akár 80 ezer forintos bevételt is jelenthetnek havonta azoknak, akik erre vállalkoznak, és a tanulást, valamint a munkavállalást ösztönző motivációkról, fejlesztésekről.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Tanulási utak és az egyéni boldogulás címmel Mészárosné Szabó Anna értekezett. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője aláhúzta, bármelyik utat is járjuk be életünk során, mindig az a cél, hogy munka legyen a végén. Ám a legtöbb fiatal olyan úton indul el, amelyről szinte semmit sem tud. A szakember konkrét példaként említette a pszichológusi pályát, mivel minden harmadik diáklány ma ezt választaná, holott nincs tisztában azzal, hogy az egyetemi alapszakon viselkedéselemző diplomát állítanak ki, amellyel sehol sem lehet elhelyezkedni.

Persze az sem jó, hangoztatta, ha a fiatalt lebeszélik arról, amivel igazán foglalkozni szeretne. Az osztályvezető azt tanácsolta, a szülők közvetetten, de mindig világosítsák fel gyermekeiket az egyes pályákról, szakmákról. Kívánalom lenne, hogy aki gyengébb képességű, azt ne kényszerítsék gimnáziumba, mert ott meg fog bukni.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Napjaink generációit Mészárosné Szabó Anna hosszabban ismertette, mert úgy véli, ekkora különbség generációk között, mint manapság, sosem volt. A nagyobb cégek épp emiatt generációs szakértőket alkalmaznak újabban, és a társadalomnak is fel kell készülnie az új nemzedékek befogadására. Tudnia kell róluk, hogy nem lesz jellemző rájuk a munkahelyi lojalitás. Hogy más a munkastílusuk, más a tanulási módszerük, mint a mai felnőtteké volt, emellett az ismereteik felszínesek, karakterük versenyző, de a csapatmunkára nem mindig alkalmasak és kevésbé együttműködők. Sokkal gyorsabbak viszont a náluknál öregebbeknél, a figyelmük többcsatornás, inkább a Home Office jellegű, online munkákra tartanak igényt, a kötött munkaidőt visszautasítják. Ők vidáman és inspiráló környezetben szeretnének dolgozni.

A fórumon tisztázódott: noha az automatizálás és a robotika nagyon sok szakmát ki fog szorítani a piacról, a kreativitást igénylő munkákra és a segítőkre, azaz a tanárokra, orvosokra, pszichológusokra és a szociális munkásokra mindig szükség lesz.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)