Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megnyitották a Bay-napokat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2024. március 19. 09:00
Megnyitották a Bay-napokat
A gyulavári iskola 1994-ben vette fel a fizikus nevét

teleki-szávai krisztina

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A gyulavári református templomban nyitották meg az idei Bay-napokat március 18-án.

A Bay Zoltán általános iskola minden évben programsorozattal emlékezik meg a névadójáról, valamint arról, amikor az intézmény felvette a fizikus nevét 1994-ben. Az idei rendezvényen Teleki-Szávai Krisztina, a Gyulai Tankerületi Központ igazgatója köszöntötte a megjelenteket.

Kiemelte: Bay Zoltán fizikusként, természettudósként, feltalálóként ad mindannyiunk számára példát és hitet, azzal, ahogyan életműve, munkássága rámutat a tudás szeretetének kivételes értékére.

A tankerületi igazgató felidézte: a fizikus 1938-ban feltalálta a fotoelektron-sokszorozót, 1946-ban végezte el a Hold-radar kísérletet, 1983-ban pedig a Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Bizottság szentesítette a méter Bay által javasolt új definícióját.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Mint mondta, élete során Bay Zoltán a fizika doktora lett, kutatott Berlinben, megszervezte az első hazai atomfizika tanszéket, kifejlesztette a nagyfeszültségű gázcsöveket, fénycsöveket és elektroncsöveket, valamint a rádióvevők áramkörét, de hozzá köthető a radarcsillagászat megszületése is. Munkái elismerések sorát vonták maguk után.

Bay Zoltán neve mélyen beivódott a magyar és nemzetközi tudományos örökségbe – hangsúlyozta Teleki-Szávai Krisztina. – Munkássága, tudományos felfedezései mind azt igazolják, hogy a tudás keresése sosem ismer határokat.

A köszöntő után ünnepi műsor következett, amelyet a hagyományok szerint az iskola mindenki negyedik osztálya ad elő, a 2019-2020-as tanévben azonban, a koronavírus-járvány miatt az ünnepség elmaradt, így idén a nyolcadikosok is csatlakoztak az alsós tanulókhoz.

A megnyitó koszorúzással ért véget, majd az erre az alkalomra meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetésével folytatódott.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)