Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Elindult a kadétképzés a Harruckernben

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • HÍREK • 2024. március 31. 20:04
Elindult a kadétképzés a Harruckernben
A Nemzeti Közszolgálati Egyetemre való jelentkezésnél felvételi tantárgy

2022-ben csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz a Gyulai Szakképzési Centrum Harruckern iskolája, az oktatási intézmény első kadétjai a 2023/24-es tanévben kezdték meg honvédelmi tanulmányaikat. Czeglédiné Szappanos Anita igazgató elmondta: a diákok honvéd kadét közismereti képzésben vesznek részt, honvédelmi alapismeretek tantárgyat tanulnak heti egy órában.

 a kadétok a Béri Balogh Ádámról elnevezett honvédkadét-ösztöndíjra is jogosultak

Fotó: Gyulai Hírlap

Mint ismertette, a tanulók megismerhetik a Magyar Honvédség munkáját, szervezetét és szolgálati formáit. Kiemelte: nemcsak elméleti, hanem a mindennapi életben is használható gyakorlati tudásra is szert tehetnek a fiatalok, többek között elsajátíthatják az elsősegélynyújtást, a terepen való tájékozódást, de táborozási ismereteket és önvédelmet is tanulnak.  

A tanórákat szabadidős programok egészítik ki, amelyeken a kadétok többek között kipróbálhatják a sportlövészetet, a küzdősportokat vagy az ejtőernyőzést. Emellett laktanya-látogatásokon, kalandtúrákon és akadálypályás foglalkozásokon is részt vehetnek, de paintball, airsoft és lézerfegyveres céllövészet is szerepel a programok között.

Az igazgató arról is említést tett, hogy a diákok a megfelelő alkalmakkor honvédkadét-formaruhát viselhetnek.

Kitért rá, hogy a honvédelmi alapismeretek – amely felvételi tárgy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre való jelentkezésnél – iskolájukban választható érettségi tantárgy.

Aláhúzta: a kadétok a Béri Balogh Ádámról elnevezett honvédkadét-ösztöndíjra is jogosultak minden tanévben 10 hónapon keresztül. Az ösztöndíj havi összege, tanulmányi átlageredménytől függően, 2022-ben 10 ezer forinttól 58 ezer forintig terjedt.

Czeglédiné Szappanos Anita arról is beszélt, hogy az iskola nevelési programjában a tanított szakmáktól függetlenül kiemelt feladatként szerepel a hazafias nevelés. Kifejtette: a Honvédség vetélkedőin, akadályversenyein rendszeresen jelen vannak diákjaik; és az elmúlt 15 évben több száz belügyi rendészeti tanuló is sikeresen végzett intézményükben.

Emlékeztetett: az iskola épülete valamikor a Magyar Királyi Honvédség huszárlaktanyája volt, írásos leíratok alapján 1892-ben falai között állomásozott egy honvéd gyalogos és egy honvéd huszárzászlóalj. A huszárok előtt a Harruckern új épületrészében állandó kiállítással tisztelegnek.  

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)