Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Árpád-kori temetőre bukkantak egy észak-törökzugi magánház udvarán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2018. november 17. 14:00
Árpád-kori temetőre bukkantak egy észak-törökzugi magánház udvarán
Építkezés közben fordultak ki a csontok a földből

Házfelújítási munkálatok során fordultak ki az emberi csontok a föld mélyéről Észak-Törökzugban, ezért a tulajdonos kihívta a rendőröket, akik a régészeket is a helyszínre rendelték. A szakemberek megállapították: kiterjedt Árpád-kori temető maradványai kerültek elő. A sírokhoz feltételezhetően egy önálló település is tartozott.

Árpád-kori temető maradványai kerültek elő egy törökzugi magánház udvarán

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Nagyjából 1 méteres mélységből forgatták ki a munkaeszközök az első csontokat a törökzugi magánház udvarán, amelyet tulajdonosa, Fekete Szabolcs nemrég vásárolt, így nekilátott a felújításának. Először azt gondolta, állatcsontokat lelt, ám amikor a koponya is feltűnt, egyértelművé vált számára, hogy emberi maradványokról van szó. Azonnal értesítette a rendőröket, akik kimentek a helyszínre, majd szakértő bevonását kérték. Ekkor keresték meg a múzeumot, hogy tisztázódjon, fiatalabbak-e a csontok harminc évesnél.

A területre a békéscsabai archeológusok vonultak ki, és megállapították: régészeti korú leletről van szó, amelynek feltárása a gyulai Erkel Ferenc Múzeum hatáskörébe tartozik.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A konkrét ásatásokhoz november 16-án láttak neki. Kiderült, hogy az előzetes feltételezésekkel ellentétben egy középkori temetkezésről van szó, mondta Liska András a november 17-i sajtótájékoztatón. Egyelőre egy férfi sírját tárták fel, amely nagyjából a 14–15. századra keltezhető. A csontváz háton fekvő nyújtott helyzetben volt, mellékletek, mint például viseletfoszlányok nem kerültek elő mellőle. Koporsószegek viszont igen, ami arra utal, hogy koporsóban temették el, a lábaira pedig egy követ helyeztek, ami nem tekinthető véletlennek. Ennek a babonás hátterét egészen pontosan nem fogják tudni megfejteni, de minden bizonnyal a pogány hitvilágba gyökerező bajelhárító, védő funkciója lehetett, mutatott rá Liska András a helyszínen.

Ugyanitt késő középkori kerámiatöredékek is előkerültek, a sírföldből is, ami egy teljes, faluszerű települést feltételez. Ezek közül a polírozott felületű bizánci tárgytöredék a legérdekesebb. Ennek legközelebbi párhuzama a közeli törökzugi templom feltárásakor került elő. Ott négy-öt hasonló töredéket találtak.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A leletmentéssel most leállnak, az ásatás folytatását a közeljövőben nem tervezik.

A történet különlegessége, hogy nem egy magányos temetkezésről van szó, hanem egy új, középkori temetőt sikerült regisztrálni Gyula határában. Ennek távolsága az ismert régészeti területektől arra enged következtetni, hogy egy önálló templommal rendelkező különálló településhez tartózhatott, hisz annak idején a cinteremben temetkeztek. Érdemes megjegyezni, hogy a véletlenül felfedezett sír a törökzugi templomromtól csupán néhány száz méterre található, a másik középkori településtől, Ajtósfalvától pedig látótávolságban helyezkedik el.

Gyula környékén több mint 800 régészeti lelőhely ismert, a város határában felelhetők többsége már nyilvántartásba került. Erről a temetőről azonban nem tudtak a régészek.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)