Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ausztria után Németországban is láthatók a gyulai leletek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2023. január 11. 17:00
Ausztria után Németországban is láthatók a gyulai leletek
Avar kori tárgyakat kölcsönzött egy nemzetközi kiállításra az Erkel Ferenc Múzeum

Ausztria után tavaly december közepe óta Németországban is láthatók azok az avar kori gyulai leletek, amelyeket tavaly tavasszal adott kölcsön egy nemzetközi kiállításra az Erkel Ferenc Múzeum.

A tárlat többek között arra keresi a választ, hogy kik voltak azok a kelet felől érkezett lovas nomád népek, amelyek évszázadokon át formálták a Kárpát-medencét, az Alsó-Duna-vidéket és a mai Ausztria keleti részét; mi motiválta őket arra, hogy elinduljanak nyugat felé; miért voltak képesek egyesek tartós birodalmakat létrehozni, míg mások szinte nyomtalanul eltűntek.

Liska András, a gyulai közgyűjtemény szakmai vezetője elmondta: a tavaly áprilisban megnyílt tárlat az új tudományos eredmények segítségével világít meg számos eddig rejtélyes szempontot a hunok, avarok, bolgárok és magyarok érkezésének és jelenlétének kapcsán.

Kifejtette: a kölcsönadott gyulai tárgyakat a korábbi publikációkból ismerték az ausztriai kiállítás szervezői. Mint arról beszámolt, a lószerszámzat darabjai – amelyek egy temetkezési áldozati gödörben „pihentek” a 7. század óta – 1993 áprilisában véletlenül kerültek elő.

A szakember szó szerint belebotlott a tárgyakba a gyulai régészeti lelőhelyek felkutatásakor egy mezőgazdasági tábla közepén. A korai avar korszak jellegzetes leletei: két vaskengyel, egy csikózabla és egy hevedercsat a földből frissen kiszántva, egy csomóban feküdtek a felszínen.

– A halotti áldozat szokása a belső-ázsiai származású avarok első generációjával érkezett a Kárpát-medencébe – mesélte a szakember. A temetési szertartást követően, a sírtól elkülönítve ásták el a túlvilági létre szánt tárgyakat, mint például az elhunyt kedvenc lovának szerszámzatát, valószínűleg egy áldozati szertartás során.

Liska András emlékeztetett: a tárgyakat legutóbb a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontan a Kincsek őrzője – 150 éves az Erkel Ferenc Múzeum című tárlaton láthatta a közönség.

A leletanyag most egy nemzetközi kiállításon tekinthető meg, amelynek első állomása az alsó-ausztriai Schallaburg várkastélya volt, majd december 16-án a hallei Őstörténeti Múzeumba került át.

A Lovas nomádok Európában című tárlat számos hazai és európai múzeumi gyűjteményből kölcsönzött műtárgy révén ismerteti a hunok, az avarok és a honfoglaló magyarok történetét, tárgyi hagyatékát, a korszak politikai és kulturális kölcsönhatásait.

Liska András elmondta: a kiállítás azt mutatja be, hogy nem csak a Földközi-tenger környékének lakossága, valamint a germán és szláv népek tették Európát azzá, ami ma; a kelet-európai sztyeppei társadalmak és az eurázsiai füves sztyeppék is jelentősen hozzájárultak Európa fejlődéséhez. A tárlattal az osztrák szakemberek célja az volt, hogy a látogatók más szemmel lássák az állítólagos „vad hordákat”.

A gyulai múzeum műtárgyai hazaérkezésüket követően a régészeti tárba kerülnek vissza – tudtuk meg a szakembertől.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)