Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kihirdették a legjobb versírókat és versmegzenésítőket

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2018. november 17. 09:00
Kihirdették a legjobb versírókat és versmegzenésítőket
Apák nyitották meg idén a Simonyi Imre Emlékversenyt

Több kategóriát indított idén is a Karácsonyi János katolikus iskola a Simonyi Imre Emlékversenyen, amelyet a 18. alkalommal rendeztek meg a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. A diákok versmondásban, versírásban, versmegzenésítésben, versillusztrációban és fényképezésben bizonyíthattak. Az első díjakat a november 16-i megnyitó után nyújtották át.

Ünnepélyes keretek között hirdették ki a Simonyi Imre Emlékverseny győzteseit

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az egybegyűlteket a Simonyi Imre Emlékverseny egyik életre hívója, a Gyulai Tankerületi Központ szakmai igazgató-helyettese, Petróczki Zoltán köszöntötte. A Karácsonyi János katolikus iskola korábbi intézményvezetője megnyitóbeszédében a névadó személyiségét igyekezett minél hitelesebben bemutatni a jelenlévő fiataloknak és szüleiknek. Elmondta róla, hogy az egyik versvallomásával ellentétben egyáltalán nem tudott szót érteni a kortársaival, hisz a végletekig magányos és öntörvényű ember volt, de rendkívül érzékeny is. Ennek köszönhetően lett belőle költő.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Petróczki Zoltán arra a kérdésre is választ adott, miért nevezte el versenyét a katolikus iskola arról az egykori tanulójáról, aki kétszer is megbukott, és egyik tantárgyból sem remekelt. Elsősorban azért, mondta, mert hitetlenül is hitt istenben. Tisztelte Apor Vilmost, akiről verset is írt, azokban az esztendőkben, amikor a püspök nevét még csak óvatosan lehetett kiejteni. Amikor pedig 1956-ról kellett szemérmesen suttogni, az ő ágya mellé ki volt készítve a Magyar Nemzet azon 1956. évi száma, amelyben a vérbe fojtott forradalomról írtak. Az akkori eseményekben való részvételéért Simonyi Imrét Kistarcsára internálták, ahol keményen megverték, és a legenda szerint a szakállát is leégették. Ekkor fogadta meg, hogy amíg ez a rendszer fennáll, nem fog megborotválkozni.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Első verseskönyve 1956 decemberében jelent meg Tisztességes írások címmel, de a körülmények miatt nem jutott el a szélesebb olvasóközönséghez. Költeményeit a továbbiakban is újszerű hangon rendezte strófákba, nem oldalazva, nem állva be sem jobbra, sem balra, hanem megmaradva középen, így egyenes vonalon lett inspirálója a vetélkedőnek.

A versmegzenésítő kategória három résztvevője, Szép Gergely Zsófia, Zsoldos Kata és Üveges László ezt követően adta elő zeneszámát. Mindhármukat Simonyi Imre Kocsira szállt a gyalogló verse ihlette meg. Míg Szép Gergely Zsófia saját maga énekelt és zongorázott, Zsoldos Kata és Üveges László egy négykezes zongorajátékkal kísérte énekhangját.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Ameddig a zsűri két tagja, Szabóné Pfaff Éva és Süle Márton pedagógus kiértékelte produkciójukat, kihirdették a versíró verseny eredményeit, amelyek Lovas-Tóth Kata értékítélete alapján a következőképpen alakultak:

az általános iskolások közül első helyezést Gábriel Gréta (Márki Sándor iskola, Kétegyháza) ért el, második Gyepes Ákos (Karácsonyi János iskola) lett, harmadik Szelezsán Szeveréd (Karácsonyi János iskola) és Kovács Tamás (Karácsonyi János iskola);

a gimnazisták közül első helyen Szép Gergely Zsófia (Radnóti Miklós gimnázium, Szeged) végzett, második Kónya Zsuzsanna (Radnóti Miklós gimnázium, Szeged) lett, harmadik Szegedi Boglárka (Radnóti Miklós gimnázium, Szeged); különdíjban Dobroczki Tamás (Karácsonyi János gimnázium) és Berndt Richárd (Karácsonyi János gimnázium) részesült.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A versmegzenésítők közül mindhárman díjazottak lettek.

Az est folytatásában három apuka, Dávid Péter, Csillag Tamás és Baracsi István Apák című zenés irodalmi összeállítását hallgathatta-nézhette meg a közönség.

Az emlékverseny másnapján, november 17-én délelőtt fél kilenckor a Karácsonyi János iskolában kihirdették a versillusztrációs verseny és a fotópályázat nyerteseit, majd a versmondók mérettettek meg.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)