Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Vízre, gyulai!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • MAGAZIN • 2018. július 18. 09:00
Vízre, gyulai!
Utánajártunk, hol és mennyiért evezhetünk a fürdővárosban

Nem állítjuk, hogy az úszáson kívül felkészülhetünk vízi sportokból az olimpiára Gyula városában, de azért rosszul sem állunk, hisz van egy Körösünk nem is annyira messze a városközponttól, és van egy tavunk is, amit főként a kezdők, a turisták és a szerelmes párok figyelmébe ajánlunk.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Írásunkkal arra szeretnénk ösztönözni mindenkit, hogy gyakrabban merészkedjen rá a kistérség vizeire, hisz a jelenlegi tempóban és lelkesedéssel sosem fogunk kitermelni egyetlen élvonalbeli gyulai kajak-kenust sem. Márpedig a vízi sportok hazájában ez azért nem teljesen szép dolog.

Az evezőkkel való ismerkedést, és ezt a gyulaiak nagyon jól tudják, a vár melletti tavon kezdhetjük el, ahol még egy szép narancssárga mentőövet is a nyakunkba akasztanak, nehogy fenékig merüljünk, ha véletlenül belepottyanunk a vízbe. Ilyen tekintetben mindenkit megnyugtatunk: amennyiben ez elő is fordulna, kevés esélyünk van rá, hogy ott leljük a halálunkat. Egyfelől mindig van valaki a közelben, aki utánunk ugorjon, és kimenekítsen a habok közül, másfelől eléggé sekély a víz, így ha a magasságunk valamennyivel meghaladja a fél métert, lábujjhegyre állva biztosan levegőhöz jutunk az orrunkon át.

A tóra naponta 13 órától 20-ig engedik rá a vállalkozó kedvűeket, az utolsó bérlő este fél nyolctól küzdhet meg az ellenszéllel. Alacsony vízállás, illetve eső esetén a jegykiadás szünetel. A díjak azonban elviselhetők, így ha vendég érkezik hozzánk, meghívhatjuk egy-két körre. A vízibiciklit és a csónakot félórára 1300 forintért, egy órára kétezerért bocsátják a rendelkezésünkre. A csoportokat kedvezményben részesíti az üzemeltető, vagyis a Gyulai Közművelődési és Vízimentő Egyesület.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

A társaság újabban arról is gondoskodik, hogy a vízi sportok kedvelői a Fehér-Körösön is hódolhassanak szenvedélyüknek. Itt teljesen új kajakokba és kenukba is beszállhatunk a körgátnál. A részletekről a 06/30-23363395-ös telefonszámon kérhetnek tájékoztatást az érdeklődők. Mivel folyóvízről van szó, és néha az árral is szembe kell menni, a zöldfülűek ne akarjanak itt minden áron bizonyítani.

A körgátat egyébként Szanazug felől is megközelíthetjük, azzal az éltető reménnyel, hogy a visszaút már könnyebb, hisz csak a helyes irányt kell tartanunk, a víz ugyanis sodor magával. Ott jártunkkor épp egy négy fős csapattal találkoztunk össze, akik rövidke gyulai pihenő után szálltak ismét vízre.

Talán nem mondunk újat azzal sem, hogy csónakot és vízibiciklit Szanazugon is bérelhetünk. Ám ahhoz, hogy a kikötőt elérjük, a kemping területére is be kell mennünk, ami nem díjtalan, de nem is drága. A csónakokért és a vízibiciklikért itt egy óráért 1500 forintot kérnek el.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Tapasztalataink azonban azt mutatják, a hely sokkal többet kínál annál, mint amennyire igénybe vesszük. Úgyhogy gyulaiak, pattanjunk fel, vigyünk magunkkal a rokonainkat, az ismerőseinket és a vendégeinket is, hogy a formánk és az egészségünk mellett a hely természeti és turisztikai értékeit is megőrizzük.

Utószóként jegyeznénk meg: máig sajnáljuk, hogy az Élővíz-csatornán megszűnt a közlekedés. Pedig a forró nyári napokon ott sem volt rossz suhanni egyet a fűz- és a tiszafák alatt.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)